«Сила в єдності»: як пройшла масштабна зустріч представників «ЗА МАЙБУТНЄ» у Луцьку

У луцькому замку Любарта 25 вересня відбулася об’єднувальна зустріч представників місцевого самоврядування Волинської області

1074

Масштабний захід зібрав народних депутатів, міських голів, очільників місцевих рад, керівників міських і сільських територіальних громад від партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Мета заходу – поділитися досвідом, обговорити виклики та успіхи реформи децентралізації та напрацювати спільний план подальших дій. Зустріч пройшла за участі народних депутатів України, зокрема голови Хмельницької обласної організації політичної партії « ЗА МАЙБУТНЄ» Сергія Лабазюка та лідера партії Ігоря Палиці.

Учасники заходу поділилися власним досвідом і проблемами, із якими зіштовхнулися в рамках децентралізації. А ще — розібрали практичні кейси та сформували наступні кроки у своїй діяльності. Один із них — вимога до уряду розширити повноваження громад і передати фінансові ресурси на місця.

На початку заходу народний депутат, лідер партії Ігор Палиця зазначив, що політична сила і далі буде дотримуватися поставленого завдання – своїм прикладом показувати людям, як можна змінити громади і, відповідно, змінити країну: «Разом – ми сила, по одному ми – ніхто. І ця сила має ставити з кожним роком ще більшою».

Загалом об’єднувальна зустріч складалася з 5 блоків, під час кожного з яких спікери – представники активу партії – висловлювалися на певні актуальні теми. Зокрема, Сергій Лабазюк поділився на прикладі Хмельниччини успішним кейсом переходу від депресивної до успішної громади. Парламентар зазначив, що, зібравши свого часу команду «ЗА МАЙБУТНЄ» на території Хмельницької області, разом провели велику кількість зустрічей та форумів щодо перспективи децентралізації, яка тоді ще була лише на папері. Зрештою, таки вдалося успішно об’єднати громади.

За його словами, бюджет міста Волочиськ Хмельницької області до децентралізації становив приблизно 15 мільйонів гривень, після – майже 200 мільйонів. Спочатку у селі Чухелі, яке згодом увійшла до Волочиської міської територіальної громади, річний бюджет становив близько 60-70 тисяч гривень. Після об’єднання і отримання субвенцій вдалося розвинути інфраструктуру: відремонтувати дорогу на центральній вулиці, утеплити школу, облаштувати новий водогін та модернізувати вуличне освітлення.

«Після приєднання у 2015 році почали фінансувати модернізацію інфраструктури по всій Волочиській громаді, що дало місцевому бюджету можливість зекономити до 35%. Децентралізація, а точніше можливість розпоряджатися коштами на місцях, однозначно, додала оптимізму селянам і допомогла вирішити проблеми, що назбирувалися роками. Відремонтовані садочки, школи, дороги, басейни, в закладах освіти організовано безкоштовне харчування, на яке щороку з бюджету Волочиської ТГ виділяється 5 млн грн, оновлена матеріально технічна база шкіл та багато іншого!» – заявив Сергій Лабазюк під час свого виступу.

На переконання політика, покращення сільської інфраструктури приведе до покращення і місцевої економіки, і, можливо, частково і демографії, аби жителі не покидали в пошуках «кращої» долі свої домівки!

 

" " " "