Польський Народний дім потребує відновлення. 

1139

Майже дев’яносто років тому у Хмельницькому збудували Польський Народний дім. Зараз він виглядає не найкращим чином, бо за різними обставинами не мав належної підтримки. Тому учасники громадської організації поляків почали активно піднімати питання збереження історичної спадщини. Нині на території Хмельниччини проживає понад тридцять тисяч людей, які мають польське коріння. Тож відновлення та створення  сучасного центру розвитку стоїть для них одним із пріоритетних напрямків.

Польський Народний дім потребує відновлення.  Він знаходиться у мікрорайоні Гречани на перетині вулиці Вокзальної та Шкільного провулку. Його збудували ще у 1929 році за кошти місцевої громади. Та із змінами влади у місті його доля постійно коригувалася. Будували його виключно для збереження польської мови та культури, для людей, які були переселені на територію Поділля.

Будинок із багато історією та польським корінням може стати родзинкою міста. Його площа –  520 квадратних метрів. Раніше тут були школа, бібліотека та магазин. Нині ж він використовується не за своїм призначенням.

Ідею створення сучасного центру підхопили у Івано-Франківську. Там вже п’ять років функціонує  центр польської культури та європейського діалогу.

Нині триває робота із документацією та оцінкою необхідних грошових вкладень у ремонт будівлю.  І без експертного висновку зрозуміло – відновлення потребує значних коштів. Підтримки будуть шукати як закордоном, так і в хмельницької влади.

 

" " " "