Попав на капусту: на Хмельниччині фермер звинувачує агрохолдинг у знищенні врожаю

1709

На Хмельниччині фермер звинувачує агрохолдинг у знищенні врожаю. 64-річний житель села Митинці Красилівського району зазнав неабияких збитків через господарську діяльність сусіднього підприємства, принаймні так стверджує сам. Розповідає, кілька тижнів тому компанія з гелікоптера кропила трутою власні поля соняшника, розташовані по периметру його ділянки. Через вітер хімікати потрапили й на неї. Буквально за три дні після хімічного орошення врожай пропав.

Іще кілька тижнів тому пан Василь планував що робитиме з врожаєм. Фермер – чи не єдиний в Україні, котрий виростив близько 200 тон чи не найціннішого сорту капусти. «Альбатрос» або мідор – унікальна і не лише за смаковими якостями.

Найближчим часом скуштувати капусту, котру сам виростив – головка в головку на більш як двох гектарах власного паю пану Василю не доведеться. Та й людям, каже, таку продукцію не продасть. Вона, по-перше, не має товарного вигляду. А, по-друге, не факт, що безпечна. Чоловік розповідає, усе тому, що тижні два тому його врожай випадково покропили. Невідому труту на соняшник, котрий росте по периметру ділянки фермера, вилило одне із агроформувань краю. Через вітер вона оросила й капусту. Вже за три дні готовий до збору врожай пожовк і почав сохнути. Пан Василь розповідає, помітивши недобре, не зволікаючи, звернувся до керівництва контори.

Суму збитків направду ще треба визначити. 36 тисяч гривень – це лише чиста вартість самого насіння капусти. Якщо додати роботу та час сума вийде кругленькою.

Можливо тому, встановлювати істину керівництво агрохолдингу не поспішає. Наразі, каже пан Василь, мова про відшкодування збитків і взагалі затихла. Чоловік не приховує, боїться, що контора хоче втекти від відповідальності. Зважаючи на це уже звернувся до правоохоронних органів з відповідною заявою.

Відповідь щодо серйозності шкоди, завданої врожаю капусти, пан Василь також має отримати незабаром. За цим чоловік звернувся до Житомирської фітолабораторії. Результати ось-ось мають повідомити. Із ними, каже пан Василь, ще раз піде до керівництва агроформування. Бо все ще сподівається на людяність.

 

" " " "