Приємні бонуси чи передвиборча подачка? Підсумки тижня .

742

Приємні бонуси чи передвиборча подачка? З 1 квітня в Україні впровадили новий вид допомоги для багатодітних родин. Відповідно до нього держава зобов’язується платити на третю і кожну наступну дитину по 1700 гривень на місяць. Це додатково до щомісячних 860-ти, котрі кожна мати отримує при народженні чада. В Кабміні наголошують, це – другий за рік сюрприз для тих, в кого є діти. Адже дещо раніше, у січні, українські родини потішили й іншим новим механізмом соціальної підтримки – муніципальною нянею.1626 гривень на місяць мають компенсувати і за послуги доглядальниці. Ані першої, ані другої виплати на місцях поки що не проводять – немає програмного забезпечення. Та й особливим попитом серед матусів та татусів принаймні Хмельницького такі послуги поки не користуються. Цього тижня ми з’ясовували чому.

Виховуєте дитину віком до 3 років? Маєте право на няню. Держава обіцяє допомогти. А, точніше, компенсувати певну суму за послуги виховательниці 1626 гривень на місяць. Вимоги наступні. Перша і найголовніша – няня має бути офіційно оформлена, себто бути приватником, з ним мама повинна укласти договір.

Якщо договір у вас на руках – справа майже зроблена.

Чеки про оплату послуги няні до управління соцзахисту потрібно подавати щомісяця. Процедура – нескладна, кажуть спеціалісти і констатують, послугою уже почали користуватися хмельницькі мами.

В управлінні соцзахисту не приховують, в більшості випадків нянями стають не сторонні люди, а члени родини. В основному – бабусі. Кажуть, людям пенсійного віку вигідно ставати підприємцями.

Незважаючи на «плюси» програми, котрі озвучують в управлінні, не всі мами готові поєднуватись до неї.

Свою позицію Ольга пояснює дуже просто – няням не довіряє.

Офіційно оформити стосунки зі своєю мамою як із нянею Ольга, каже, також не може. Адже це – абсолютно не вигідно. Бабуся – працююча, значить має платити податки по повній.

Ольга переконана, замість компенсації на послуги няні, корисніше було б доплачувати молодим матусям.

Ольга каже, певна, «муніципальна няня» навряд чи користуватиметься популярністю. Адже, насправді послуги няні вартують чимало. І 1626 гривень компенсації не перекриють витрат на виховательницю, а доплатити за послуги професіоналів мамам у декреті – геть не під силу. Оксані Мєдвєдєвій – нашій колезі на компенсацію за послуги няні розраховувати уже не доводиться. Її наймолодшій донечці – уже 6, а, отже, під дію цієї програми її родина не потрапляє. А, от, додаткову соціальну допомогу вона ще може отримати. Багатодітна мати уже готує необхідні документи. Адже втрачати 1700 гривень – навіть у формі одноразової виплати не збирається.

До квітневого нововведення на дітей багатодітні родини отимували як і решта – 860 гривень. Адже, відповідно до чинного законодавства, незважаючи на те, яку за ліком народили, держава дає 40 тисяч. Такий бонус у 1700 пані Оксана вважає суттєвою допомогою для багатодітних. Наразі у обласному центрі таких родин – 1500. Утім, не кожна зможе скористатися новою соціалкою. Допомогу дають лише до 6-річного віку – за третю дитину і кожну наступну. Наразі із заявою на отримання у Хмельницькому звернулося близько 15 родин. Це, поки мало, адже для того, аби її оформити, необхідно зібрати цілий пакет документів.

Якщо раптом якихось паперів у родини немає – їх можна донести – протягом одного місяця ,пізніше – ніяк. Гроші виплачуватимуть із дня подання заяви. Як саме – вирішувати родині.

Перед тим як поквапитися збирати документи, соцпрацівники радять оцінити, так би мовити, ризики. Адже, багатодітні родини мають право на низку пільг. Такі як пільга на комунальні послуги, субсидія або соціальна допомога малозабезпеченим залежать від доходів сім’ї, котрі зростуть, якщо оформити новітню допомогу.

Зважаючи на це, родина має право вибору. 1700 допомоги чи пільги – в соцзахисті обіцяють порахувати і допомогти принаймні не втратити.

" " " "