Про суперечки у парламентських кулуарах навколо бюджету 2019

1047

Міжнародний валютний фонд відновить кредитування України у разі прийняття збалансованого бюджету. Це остання умова для надання чергового траншу позики. Нині у парламенті тривають дискусії стосовно головного кошторису країни. У другому читанні депутати розглянуть документ вже 22 листопада.

Зростання доходів до державної скарбниці, ріст мінімальної заробітної плати та збільшення видатків на оборону – у проекті державного бюджету заклали і зменшення витрат на субсидії та утримання чиновників.

Вже 22 листопада на розгляд парламенту винесуть проект державного бюджету на 2019 рік. Нині у парламенті тривають дискусії стосовно збалансованості кошторису, адже є сумніви – чи зможуть його зреалізувати закладені у документі показники на практиці. Наступний рік – час виборів, тож у Верховній раді побоюються популістичних цифр та прогнозів у бюджеті.

Згідно представленого до Верховної ради кошторису, наступного року українці долар купуватимуть за курсом більше як 29 гривень. За словами нардепа Володимира Мельниченка у проекту бюджету на 2019 рік є багато шансів на підтримку з боку  парламентарів. Однак до документу вже внесли велику кількість правок.

У критиків поки що незатвердженого кошторису країни – свої аргументи. Віктор Бондар каже, у бюджеті немає прописаної програми підтримки вітчизняної промисловості, енергозбереження, а закладені цифри не відповідають українським реаліям.

До слова, багато критикують пропонований проект бюджету через скорочення субсидій. Президент Порошенко заявив, що не поставить резолюції під документом, якщо ситуація з дотаціями для населення не буде виправлена. У кошторисі на наступний рік заклали і перевищення доходів над видатками. Однак у документі, кажуть у парламенті, багато незрозумілого.

Нині робота над кошторисом триває. У провладній фракції стверджують – врахують пропозиції представників усіх політичних фракцій. Однак, якщо будуть принципові питання, затвердження бюджету можуть перенести і на третє читання.

У разі прийняття збалансованого бюджету – 1 грудня Міжнародний валютний фонд відновить кредитування України.

" " " "