Рибалка від А до Я… Підсумки тижня .

1430

Ловись рибко велика і маленька або день рибальства у Хмельницькому. Цього тижня світ відзначав одну із найулюбленіших розваг людства – риболовлю. Важко знайти людину, яка хоч би раз у житті, не полювала на рибу. Зараз існують десятки різновидів риболовлі залежно від типів риболовецьких снастів чи від виду риби, яку намагаються піймати. Та, для справжнього рибалки, незалежно від того чи вловив він сома тридцяти кілограмового чи стограмову плітку, найголовніший сам процес. Рибальство – це окрема від усього сфера життя людини, тому, поруч із продуктовими лавками й бутіками одягу, працюють риболовецькі магазини із чималим асортиментом. А телевізійники паралельно програмам розслідувань чи спортивним дайджестам, присвячують цілі проекти рибальству.

Якби не знали, що Юрій Смаль – депутат Хмельницької обласної ради, то побачили б звичайнісінького рибалку. Втім, назвати його «звичайним» язик не повертається. Першого карасика піймав ще у п’ятирічному віці. Крім, ловлі риби на вудку чоловік полює на сомів.

Це було п’ятнадцять років тому, але відчуття – незабутні. Минулоріч, пригадує, вдалося піймати лише одного чотирнадцятикілограмового жителя глибинних вод.

Каже, ніколи не знаєш, що впіймаєш, особливо на Дністровському морі.

Аби піймати велетня-сома потрібна спеціальна підготовка. Вусатого хижака потрібно перемогти, аби піймати. Переважно полюють на нього із човна. Та не обійтися й без спеціального начиння: надміцних жилок,  котушок та вудок.

Зокрема, ця жилка може витримати до сімдесяти двох кілограмів навантаження. Та сома треба спонукати до того, щоб він попався на гачок. Роблять це «мисливці» за допомогою спеціального знаряддя – квока.

Полюють на цього хижака на Дністрі. Та їхати туди далеко і треба витратити кілька днів. Простіше дістатися водойм у межах міста, та улов може не надто потішити. Це – Дубівський став. Попри будній день, та платний вхід на територію для риболовлі тут достатньо людно – рибалки святкують професійне свято за улюбленим заняттям. Та через вітер риба не надто клює.

І попри те, що з улову – три рибини, а за ловлю заплатив сотню гривень, додому пан Анатолій не збирається. Така само, як і пан Олександр. Скільки себе пам’ятає – рибалить. Зараз – раз на тиждень, і, хоч нині риба до рук не надто йде – знає тут її чимало.

Найбільшим трофеєм поки що залишається девятикілограмова рибина, щоправда піймана ще у 90-х. Та не задля риби ходять на риболовлю рибалки… Щоб відпочити і так розважитися. Саме для таких людей, на нашому телеканалі  більше як п’ять років тому розпочався проект «Кльова рибалка».

За роки зняли понад п’ятдесят випусків програми. Нині ж цим займається Павло Семяністий, та через зайнятість експерта,  періодичність виходів стала рідшою.

Втім, кожен охочий може завітати до нього у гості і там отримати особисту консультацію. Тут  для кожного виду риби підберуть свою приманку й наживку, а кожному рибалці – снасті по навичках. Тут новачку не стануть нав’язувати професійні снасті.

Тож усіх рибалок ще раз зі святом. І ні хвоста, ні луски…

" " " "