Роковини розстрілу Петра Болбочана.

1978

Вшанували героя. На Дунаєвеччині активісти відзначили роковини загибелі  полковника Петра Болбочана. Чоловік був розстріляний  біля станції Балин. Згодом біля залізничної колії з’явився пам’ятник загиблому. До сторіччя смерті Петра Болбочана  у селищі планують перейменувати одну з вулиць.

На Дунаєвеччині вшанували видатного полководця Петра Болбочана.  Військовому після  суду призначили смертну кару . Розстріляний чоловік був поблизу залізничної колії 28 червня 1919 року. Поблизу станції Балин місцеві показують пам’ятник  герою – нині тут стоїть хрест. Тож місцеві активісти разом із священниками у роковини смерті прийшли помолитися за душу покійного та усіх українських героїв, що відали життя за рідну землю.

Залізнична дорога через станцію Балин побудована ще 1914 році. Колись, кажуть місцеві, тут була станційна будка. Саме біля неї уночі і був розстріляний полковник. Проте точного місця  поховання героя ніхто не знає.

Минулого року на Хмельниччину завітала діаспора з Іспанії. Гості з-за кордону відвідали місце ймовірного розстрілу Петра Болбочана. Тож тепер місцеві депутати бачать у планах створення  меморіалу на Дунаєвеччині.

Наступного року виповнюється 100 років з дня загибелі полководця. Тож  громада та депутати  планують залучити істориків до визначення точного місця поховання Петра Болбочана. А згодом може з’явитися  і вулиця, названа на честь полковника.

Нащадки видатного полководця мешкають у Канаді. Дунаївчани хочуть, аби вшанування героя  відбувалось на загальнодержавному рівні. Таку пропозицію свободівці вже подали до Інституту національної пам’яті.

 

" " " "