Росія –держава-агресор, яка окупувала українські території – Крим і Донбас. Підсумки тижня .

876

Росія –держава-агресор, яка окупувала українські території – Крим і Донбас.  Цей факт на законодавчому  рівні визнали у Верховній Раді.  За відповідний документ  депутати  голосували досить злагоджено. Це попри те, що процес розгляду законопроекту, який тривав  кілька днів, супроводжувався суперечками та шквалом критики.  Зокрема,  деякі фракції нарікали на розширення повноважень Президента на окупованих територіях.  Адже відтепер  Петро Порошенко може застосовувати Збройні Сили України без погодження парламенту.  Народні обранці від Хмельниччини вважають, що в загальному контексті законопроекту цей пункт не суттєвий,   тому  теж  тиснули  кнопки «ЗА».

Напередодні  цей документ  у Верховній Раді рясно критикували. Мовляв,  механізм повернення окупованих територій  до складу України там не прописаний. Також дорікали за недостатню  увагу  до  анексованого Криму.  Спочатку в тексті про півострів взагалі не йшлося. Утім згодом до законопроекту внесли правки.

У деяких фракціях  нарікали на розширення прав  Петра Порошенка.  Закон  дозволяє Президенту застосовувати Збройні Сили на Донбасі  без згоди парламенту. У Комітеті з питань нацбезпеки і оборони такі твердження спростовують.

Попри суперечки, що «під куполом» тривали кілька днів, опозиція законопроект  підтримала.

Влада, що нині править  у так званих «ЛНР» і «ДНР» – офіційно зветься «окупаційна адміністрація Росії», а Федерація визнана державою – агресором. Терміни Донецька та Луганська народні республіки законом теж скасовуються. Натомість мають назву -тимчасово окуповані території  України. Зміни народні депутати від Хмельниччини підтримали. Кажуть, цими положеннями закон  регулює, насамперед,  юридичне питання.

Також завдяки законопроекту Україна посилює свої позиції на міжнародному рівні – переконані народні депутати від Хмельниччини.

Законопроект також чітко визначає вертикаль управління в зоні АТО. Діями військових на Донбасі тепер керує Об*єднаний оперативний штаб ЗСУ.  Армійці можуть  застосовувати зброю проти ворога. За словами нардепів, документ не вирішує усіх проблем окупованого Донбасу, утім, запевняють, що його ухвалення – це перший крок на шляху до миру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" " " "