Розмаїття винограду у Книжківцях . Підсумки тижня .

919

Велике захоплення. Житель Книжковець  культивує понад  70 сортів винограду. Розпочалось  вирощування цієї культури із кількох саджанців. Тепер на площі понад 150 рослин. У виноградаря є постійні покупці  та бажання розширювати  територію культури. Чоловік запевняє – садівництвом займається не заради прибутку, а для задоволення.

Понад 6 соток цього виноградника займають найрізноманітніші сорти. На це жителю мікрорайону Хмельницького знадобилося понад 7 років та чималі зусилля.

Соковиті ягоди, виплекані сонцем  та працьовитими руками пана Михайла, так і напрошуються на дегустацію. А почалося все із кількох кущиків з півдня країни, котрі  придбав виноградар.

Пан Михайло вирішив зробити приємне дружині, адже вона дуже любить  ці плоди.

Чоловік із захопленням розповідає про свої культури – кожен різновид на його плантації має свої переваги.

Саджанці нових сортів пан Михайло купляє лише у перевірених постачальників. Після цвітіння обприскування хімічними препаратами припиняє, тому його продукцію можна вживати, не побоюючись про шкоду для здоров’я. Для того, аби ягоди були свіжі після зрізу , садівник  не застосовує ніяких хитрощів.

Цьогоріч грона тягнули на своєрідний рекорд, каже Михайло Мотика. Окремі  кетяги сягали більше, ніж два кілограми.

Аби доглядати рослини, чоловік встає з ранку,  після роботи знову біжить у сад. Усі сорти потрібно взимку укривати, адже інакше виноградна лоза не перенесе холодів. Тому Михайлу допомагають  і дочка, і дружина.

Частує ягодами сусідів та знайомих, а також продає . Та, каже, займається виноградною лозою не для прибутку,  а для душі.

Виноградар постійно шукає нові сорти та планує розширювати площу як мінімум у два рази.

 

" " " "