Ринок праці на карантині: чи зростає безробіття?

916

Ріст кількості безробітних та зменшення вакансій. У Хмельницькому обласному центрі зайнятості розповіли про ринок праці на карантині. В умовах обмежень служба працює без прийому відвідувачів. Усі програми, як от допомога на започаткування власної справи чи видача ваучерів, призупинені. Діють тільки дві – допомога з безробіття та допомога з часткового безробіття. Кошти на це держава надає, втім передбачені на цей рік гроші вже закінчилися.

Ріст кількості безробітних та зменшення вакансій. Така ситуація склалася на ринку праці області у березні-травні. За період карантину роботу шукали 17 тисяч краян. Працевлаштувати вдалося не всіх. Разом з ростом безробітних, зменшувалася кількість вакансій.

Для порівняння, минулого року у ці ж періоди працедавці подали 3,5 тисячі вакансій. Цьогоріч навесні ця цифра була меншою вдвічі, а той втричі. Зараз, на осінь, кажуть в обласному центрі зайнятості, ситуація трішки стабілізувалася.

Традиційно, працедавці шукають водіїв, швачок, продавців та працівників сільського господарства. Вакансії, до слова, подають онлайн. Безробітні заповнюють документи також в електронному режимі. Служба зайнятості умовах обмеженьпродовжує працювати без прийому відвідувачів. У червоних зонах центри взагалі закриті.

Також на період карантину усі програми, як от допомога на започаткування власної справи чи видача ваучерів, призупинені. Діють тільки дві – допомога з безробіття та допомога з часткового безробіття. Кошти на це держава надає, втім передбачені на цей рік гроші в області вже закінчилися.

Тож, гроші будуть, кажуть у центрі зайнятості. Безробітним немає чого хвилюватися. Єдине, ринок праці, який вже більш-менш стабілізувався, може шокувати нова хвиля карантину. Якщо так станеться, то ситуація буде напруженою, фактично повернеться у період березня-квітня.

" " " "