Село і його проблеми – в Іванківцях  стародавній храм потребує ремонту.

896

Старовинна церква потребує ремонту, а кладовище – розчищення  дерев. Про нагальні проблеми у своєму населеному пункті говорять жителі  Іванковець. Це село увійшло до Старосинявської  ОТГ, проте коштів  на усі проекти не вистачає. Зараз громада  націлена на будівництво водогонів – їх планують  протягнути у одинадцяти селах.   Більше про це розкажуть наші журналісти.

Село Іванківці знаходяться неподалік Старої Синяви. Жителів тут проживає трохи більше 5 сотень. Проте потрібні населеному пункту об’єкти нині потребують уваги та грошей. Старовинна дерев’яна церква, якій більше 270 років, є окрасою села.  У храмі поміняли дах та зміцнили фундамент, основа із дощок вже своє відслужила.

Не в кращому стані знаходиться і сільський клуб. Будівля – у тріщинах, а всередині картина ще гірша. У цьому приміщенні знаходиться і відділення пошти. Його завідувачка каже – через підтік  стеля може у будь-який момент впасти на голову.

А це вже сільське кладовище, що загубилося  у високих деревах. Одне з них під час негоди впало біля могили родичів пані Валентини. Далі – ще густіші хащі та невідремонтований паркан.

Ця громадська криниця у Іванківцях була в аварійному стані. Комунальники  замінили круги, але після ремонту воду неможливо дістати. Ні корби, ні цебрини нема, тож що робити селяни не знають.

Зараз в громаді планують будівництво водогонів – їх експлуатацію запланували в 11 селах. Проте фінансування потребують й інші об’єкти. Аби зекономити кошти, тут вирішили не проводити вибори старост, а перенести їх до чергових президентських у 2020 році.

На Хмельниччині  зараз діє 41 ОТГ. Вибори старост відбулися  у майже половині громад, і все – за кошти  місцевих бюджетів. До  обрання старост  їхні обов’язки  виконують колишні голови сільських  та селищних рад. Подібну практику підтверджують і представник інших областей. До прикладу, на Київщині у Студениківській ОТГ вибори вирішили відкласти.

Є  кричуща проблема, коли на територіях районів, які повністю вкриті ОТГ відбувається дублювання функцій структурних підрозділів. Райдержадміністрації продовжують черпати гроші з бюджету, при цьому громади працюють самостійно, вибравши власний депутатський корпус. Тому в цьому випадку про економію коштів на благо громади не йдеться.

На зміну добровільності  вже в наступних два роки може прийти оптимізація – тоді села гуртуватимуться за залишковим принципом.

" " " "