Семінар-консультація для громад відбувся у Красилові

1034

Понад тридцять представників громад колишнього Красилівського та Теофіпольського району взяли участь у семінарі. Захід відбувся за ініціативи голови обласної ради Віолети Лабазюк. А практичні поради надавала агенція регіонального розвитку. Подібний захід нещодавно відбувся у Волочиську. Захід націлений першочергово на громади, що нещодавно утворились. Адже деякі з них відчувають брак фінансування. Тож пошук донорів – гарна перспектива для розвитку.

За ініціативи голови обласної ради Віолети Лабазюк  для представників громад Красилівщини та Теофіпольщини агенція регіонального розвитку провела семінар «Інструменти залучення ресурсів для розвитку громад». Участь у ньому взяли голова обласної ради, директорка Агенції регіонального розвитку , представники громад, активісти. Ті громади , що утворились раніше – ділились успіхами, а от щойно створені  – шукають надійні джерела інвестування. До таких громад належить Заслучненська – вона поєднала понад 20 населених пунктів. Проте насамперед фінансують захищені статті.

Як каже голова обласної ради Віолета Лабазюк, за попередньою інформацією – лише 30 відсотків коштів із фонду регіонального розвитку спрямують на економічний розвиток. Тож громадам потрібно вчитись самим заробляти та розвивати території.

Понад три роки Красилівська громада , де і відбулась зустріч,демонструє – варто перш за все орієнтуватися на власні сили та проявляти ініціативу.

Красилівська громада реалізувала кілька успішних проєктів, на часі відкриття сучасного ЦНАПу. Тож далі уже легше шукати донорів, каже заступник міського голови Валерій Лось. Він уже має успішний досвід у написанні заявок.

Досвід створення обслуговуючого корпоративну мають у Щиборівській громаді. Там писали проєкт задля реалізації молока. Тепер там виготовляють сир та облаштовують місце для його зберігання.

А от Теофіпольска громада лише розробляє стратегію на розвиток. Тож готові вчитись та розвиватись.

Під час навчання присутні представники громад не лише поділились позитивним досвідом, а й отримали першочергові інструменти для написання грантових заявок. Керівниця агенції каже, найперше що потрібно від громад – це їх зацікавленість. А можливостей є безліч.

Агенція регіонального розвитку, співзасновником якого є обласна рада,  працює із громадами краю. Пошук інвесторів , інформаційна підтримка – усе це допомагає залучати кошти на успішні проєкти. Голова обласної ради каже – агенцію планують розширити.

Нещодавно подібний семінар за ініціативи голови обласної ради Віолети Лабазюк  організували для представників Волочиської та Війтовецької громад. Такими заходами Агенція регіонального розвитку планує охопити всю область. Адже чимало молодих громад потребують консультацій.

" " " "