Сергій Лабазюк: Реформа децентралізації втрачає свій сенс

Ухвалення законопроєкту № 2653 про місцеве самоврядування свідчить про те, що добровільне об’єднання громад більше не є пріоритетом в державі

2380

«На жаль, добровільне об’єднання громад більше не є пріоритетом в державі. Відтепер Кабмін буде вирішувати, де будуть межі та центри громад», – написав Лабазюк на своїй сторінці в Facebook.

 Він додав, що це напряму суперечить 140 статті Конституції України, де визначено, що громада   – це добровільне об’єднання жителів.

 Сергій Лабазюк зауважив, що подавав правки до цього законопроекту,  однак вони не були враховані.

 «Зокрема, я пропонував визначати адміністративний центр рішенням сільської, селищної, міської ради в межах територіальної громади. Також ключове – я пропонував, щоб Кабмін не чіпав громади, які були добровільно об’єднані та визнані спроможними», – повідомив народний депутат.

 «Реформа децентралізації, яка була найбільш успішною саме завдяки принципу добровільності об’єднання, втрачає свій ключовий сенс», – підсумував Сергій Лабазюк.

 Нагадаємо, Верховна Рада 264-ма голосами на позачерговому засіданні 16 квітня ухвалила законопроєкт №2653 “Про внесення змін до закону “Про місцеве самоврядування в Україні”.

 Він передбачає, що до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабмін.

" " " "