Сезон кліщів триває. Як після прогулянки парком не опинитись у лікарні.

1321

Хмельничани продовжують радіти довгоочікуваному весняному теплу. Все більше часу люди проводять на природі – у парках, лісах чи на дачах. Та відпочинок може зіпсувати один маленький, але серйозний ворог – кліщ – головний переносник енцефаліту та борреліозу.

Усім відомо, що існують певні періоди в році, коли відвідування лісів і парків стає особливо небезпечним. Це час, коли активізуються кліщі. Небезпечно це тому, що кліщ може виявитись зараженим і передати людині серйозні хвороби.

Хвороба Лайма з’явилася нещодавно, та за темпами поширення вона на другому місці після СНІДу. За відсутності лікування може спричинити важкі ускладнення та навіть інвалідність.  Це захворювання – дуже підступне, його початок нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло і “тече” з носа. Людина починає лікувати “грип”, а коли з’являються перші ускладнення, звертається до кардіологів, ревматологів, дерматологів. А ось навідатися до інфекціоністів більшості навіть на думку не спадає. Тим паче, що оскільки під час укусу кліщ виділяє своєрідне знеболювальне, відчути його можна не завжди. Щоб не отримати такого подарунку від природи, лікарі радять уважно підібрати одяг для відпочинку на свіжому повітрі..

 Крім того, інфекціоністи переконливо радять перевіряти свій одяг, сумки чи квіти, які ви принесли з лісу. Вкрай важливо після відпочинку на природі оглянути своє тіло. І не тільки своє.

Поки стоїть трава, на собак чатує небезпека від укусу кліщів, причому не тільки на природі за містом, а й буквально біля будинку, куди пес виходить щодня на прогулянку. Саме так сталось із собакою нашої колеги. Наталя, як зазвичай, вигулювала свою улюбленицю, Пінкі, на подвір’ї  будинку. Після прогулянки дівчина побачила над оком собаки невеличке ущільнення.

Наталя одразу звернулась до ветеринара. Весь процес видалення кліща зайняв не більше п’яти хвилин. Лікарі кажуть, кліща можна видалити і власноруч, якщо він ще не глибоко під шкірою. В інших випадках краще звернутись до ветлікарні. Більше того, навіть, якщо ви видалили кліща власноруч, за собакою ще потрібно деякий час спостерігати. Адже ці комахи можуть переносити захворювання і на тварин.

На щастя з собакою все гаразд – кліща витягнули, ранку обробили. Наталя після отриманого досвіду вирішила свою улюбленицю убезпечити, аби не потрапити до лікарні знов.

Кліщі – не привід пересиджувати теплу пору року вдома аби не підхопити паразита. Просто будьте уважні та слідкуйте за собою і своїми улюбленцями.

" " " "