Штучна ялинка, суперечлива фотозона й оновлений Майдан… Підсумки тижня .

942

Штучна ялинка, суперечлива фотозона й оновлений Майдан…. На Хмельницький чекають разючі зміни. Так цього тижня у місті на Проскурівській встановили фотозону «Я люблю Хмельницький». Напис, як дві краплини води, схожий на такі ж скульптури у Вінниці, Полтаві чи Дніпрі. Щоправда наш розмістили поблизу Центрального універмагу. Ще не перенесли, але вже остаточно Майдан Незалежності позбавиться від новорічної ялинки. Так на Проскурівській засяє новорічна зелена красуня за два мільйони гривень. Дерево – штучне і вражатиме ілюмінацією, яку запалять на День Святого Миколая. Замість ялинки взимку Майдан Незалежності отримає два пішохідних фонтани. Вони – одна із новацій, що чекає на головну площу міста після ремонту. Цього тижня якраз визначили переможця конкурсу на проект реконструкції Майдану Незалежності. А ще один конкурс тільки стартував: у місті провели стратегічну сесію з розробки технічного завдання щодо бренду Хмельницького. Фактично сам конкурс розпочнеться з початку грудня. А вже в лютому хмельничани своїм голосуванням визначать яким стане логотип і філософія нашого обласного центру.

Цілий клас дітей зупинився, аби сфотографуватися із новим фото об’єктом міста.  Менше, ніж за півгодини тут зробили селфі кілька перехожих. Не кожен розуміє, що це, та подобається майже всім.

Понад дві сотні хмельничан подібний знак у місті Хмельницькому бачити хотіли б.

Чи назбирає петиція необхідну кількість голосів – питання відкрите. Втім, для міської влади, як то кажуть: баба з возу кобилі легше.

Обійшовся знак у понад сорок тисяч гривень і викликав хвилю обурення у соцмережі. Так напис вважають «попсою» й пропонують додати замість серця – сумку, як символ Хмельницького базару й ЦУМу.

Втім, проблема не в зовнішньому вигляді, а в самому місці, де розташовали знак.

Проскурівська, замість Майдану Незалежності стане головним місцем для новорічно-різдвяних атракцій. Тут замість живої ялинки – встановлять штучну за  майже два мільйони гривень. Влетіли місту у копієчку не тільки зелена красуня, а й прикраси до неї й інша святкова ілюмінація. І тепер на майданчику біля кінотеатру Шевченка на містян чекатимуть розваги – цьогоріч підготували справжню святкову програму.

Йдеться про соціальну відповідальність, адже Різдво не просто свято-забавка, а час для милосердя й любові до ближнього. Планують започаткувати збір подарунків для обездолених діток. Засвітять ялинку  разом із відкриттям хатинки Миколая – 19 грудня. А от встановлювати її, як і ярмаркові ятки раніше – 10 грудня.

Ялинку з Майдану забрили не спроста. Площу перед Будинком Рад планують реконструювати й перетворити її на відкритий громадський простір, без прямих кутів і стели Віри, Надії й Любові…. Саме так в двох словах можна охарактеризувати переможний проект реконструкції Майдану Незалежності.

Крім того тут передбачили майданчик для скейтбордистів. Цей проект виготовили львів’яни, саме він набрав найбільшу кількість позитивних голосів членів конкурсного журі, яке востаннє засідало 23 листопада. Обирали з шістнадцяти претендентів із всієї країни.

Втім, проект рекомендаційний, тобто не обов’язковий до виконання. Та й реалізовуватимуть його не за один рік, бо стільки грошей, а це понад сотня мільйонів гривень, у міському бюджеті одразу не відшукати. Наступного року тільки почнуть виготовляти проектно-кошторисну документацію.

А ще цього тижня у Хмельницькому почали працювати над створенням бренду міста.  Базар, річка, пиво – асоціативний ряд, що виникає у  середньостатистичного хмельничанина при згадці про рідне місто. А от глибше розуміння й сприйняття змінюється.

Саме на них: потенційних інвесторів, туристів і самих хмельничан  повинен чинити вплив бренд Хмельницького. Аби перші хотіли вкладати сюди гроші, другі – приїздити на відпочинок, а треті – не мали бажання перебратися до іншого міста. Дослідники ж вже відзначають непомітні для самих жителів обласного центру їхні ментальні переваги.

Тепер ці ідеї потрібно візуалізувати й перетворити у структуровану стратегію, котра просуватиме місто по країні й за її межами. Створення бренду задоволення не дешеве – вартість стартує від тридцяти тисяч гривень.

Особливих побажань до бренду міський голова Хмельницького не висуває. Каже, нав’язувати власної думки не хоче, тому й сам голосуватиме на рівні із одномістянами.

Стартує голосування не раніше початку лютого. Два місяці перед тим триватиме всеукраїнський конкурс, на який ідеї щодо бренду міста висуватимуть  креативники. А вже тоді за найкращу голосуватимуть хмельничани.

 

" " " "