В області взялися за перевізників. Підсумки тижня .

1628

В області взялися за перевізників. Причому не на жарт і всі контролюючі органи одночасно. Починаючи від цього тижня і аж до 17 грудня триватиме спецоперація під кодовою назвою «Перевізник. Зима». Правоохоронці разом із Укртрансбезпекою щодня виходитимуть на перевірку маршруток. Завдяки такому тандему вони з різних сторін пильно стежитимуть за водіями. Робитимуть це, аби змусити перевізників «рости», а пасажирам гарантувати безпеку. Нею наразі, як виявилось, власники маршрутів дуже часто гребують, ризикуючи життям.

«Перевізник. Зима»: на Хмельниччині стартувала поліцейська спецоперація. Від 17 листопада до 17 грудня правоохоронці разом із укртранспебзеківцями не на жарт візьмуться за маршрутників.

Зважаючи на те, що мета заходу – убезпечення пасажира, правоохоронці просять краян, раптом що, з розумінням ставитись до перевіряючих. Сподіваються також, що законним діям контролюючих органів не будуть противитись і перевізники. Аби пояснити їм необхідність такого заходу нещодавно навіть зорганізували круглий стіл.

Першу перевірку правоохоронці та укртрансбезпеківці вирішили провести, так би мовити, не відходячи від каси. Після круглого столу, аби не бентежити пасажирів, перевіряючі виїхали на кінцеву зупинку Озерної. Із собою взяли і власників маршрутів. Почали із елементарного – видачі квитків.

Порушення номер один. До речі, чи не найпоширеніше серед перевізників. На ньому попався і 22-ий маршрут. Його власник Олександр Мішин переконує, наявність квитка у пасажира – турбота самого пасажира. В законі «Про автомобільний транспорт» так і написано.

Інформація про перевізника, котра має бути присутньою у кожному транспортному засобі в більшості перевірених, на жаль, також відсутня. Немає належної якості вогнегасника та аптечки. Водій перевіреного нами 29-ого маршруту свою, до прикладу, шукав хвилин зо п’ять, потім довго її витягував, а потім, напевно, пожалкував, що вона взагалі в нього є. Аптечка – раритет, їй без кількох місяців 11 років.

Із перевірених за півгодини 7 маршруток у кожній виявили по кілька порушень. Цього дня за них не штрафували і не притягували до відповідальності. А від наступного усе повернеться на круги своя. Порушив – плати. Не виправляєшся – не матимеш ліцензії. З 2018-го припиняється дія мораторію на перевірки. А з ним і надмірно лояльне ставлення до перевізників.

Особливу увагу перевіряючі звертатимуть на наповненість маршруток та дотримання графіків руху. Адже в міському громадському транспорті мало того, що люди їздять як тюлька в банці, чимало маршруток просто не дочекаєшся. Поза годинами пік їх днем з вогнем не знайдеш. Дану ситуацію правоохоронці проконтролювати не в силах, а, от, міська влада незабаром зможе знайти кого треба і будь де. У 2018-му громадський транспорт Хмельницького обладнають GPS-навігаторами. В управлінні транспорту запевняють, нововведення стане корисним, як для пересічного хмельничанина

Так і для міста в цілому. Адже, перш за все, завдяки «Дозору» можна буде відстежувати ті самі  порушення графіків перевізниками.

Дане питання сьогодні досить гостро стоїть в обласному центрі. Адже притягнути до відповідальності за збої в роботі, до прикладу, маршрутників практично неможливо. Бо нема як довести – був він на лінії вчасно чи ні. Серйозно контролювати рух приватних автівок можна буде з нового року – після проведення конкурсу – саме тоді «Дозор» облаштовуватиме маршрутки GPS-навігаторами. До того почне працювати з «Електротрансом».

Раніше їх було 5, кажуть в управлінні транспорту. Додають, це далеко не сприяло нормальному контролю перевізників.

Отож чекаємо 2018-го. Або зміни ставлення до пасажирів перевізників. Котрі, зрештою мають зрозуміти – не мішки з картоплею возять, а живих людей.

 

" " " "