Скільки має вартувати проїзд в громадському транспорті. Підсумки тижня .

821

Від 6 до 12 гривень – саме стільки має вартувати проїзд в громадському транспорті. Принаймні в цьому переконані перевізники. Їх не підтримують ані городяни, ані міська влада. І перші, і другі наполягають, спершу власники маршрутів мають забезпечити якісну та комфортну їзду для пасажирів, а потім говорити про здорожчання. Перший пункт, кажуть в асоціації перевізників міста, із чинним тарифом у 4 гривні виконати нереально. Більше того, мови про якість не зможе бути протягом найближчих років – навіть після збільшення ціни.

Якість перевезень – основний пункт, який мали виконати перевізники після останнього підвищення плати – від 3 з половиною до 4 гривень. Кажуть, тоді до покращень тягнулись усі, бо мали рентабельність – маршрути були прибутковими. Сьогодні ж про якість навіть не згадують.

А, от, про збільшення плати перевізники говорять усе активніше. Від початку року на адресу міської влади від них – аж 5 звернень. Відповідно до поданого економічного обґрунтування власного виробництва тариф за проїзд має збільшитись ледь не втричі. Доводи «за» хмельничани мали змогу почути на громадських слуханнях. Скільки городян не переконували у необхідності здорожчання проїзду, почутими перевізники так і не залишились. Позиція містян – незмінна: спочатку – якість, а потім – ціна.

Позицію містян підтримує і профільний заступник міського голови.

Не готовий голосувати навіть «за» 6 гривень і Хмельницький міський голова. Разом з тим, каже, перевізників розуміє. Адже, переконує, з нині існуючим тарифом вони дійсно працюють собі у збиток. Як приклад наводить комунальне підприємство. «Хмельницькелектротранс». Каже, з ціною у дві з половиною гривні воно – цілком і повністю збиткове.

А ще – купувати запчастини, які дорожчають й платити заробітну плату, котра зростає. Це ж слід робити й приватним перевізникам.

Перевізники хочуть більше заробляти, люди менше платити, а винна у всьому влада.

Міський голова каже, таку можливість сьогодні у Хмельницькому розглядають. За основу взяли європейський досвід. Відповідно до якого спробують переорієнтуватися – перейти з приватного транспорту на комунальний. Коли це зроблять, переконують, зможуть і контролювати тариф, і впливати на якість.

Поки – це лише плани – далекоглядні. Серед найближчих – перегляд тарифу. Орієнтуються на 3 гривні за проїзд в тролейбусі та 5 – у маршрутках. Втім, й це – не факт.

" " " "