Скільки відходів зібралося на Хмельницькому звалищі. Підсумки тижня.

1219

П’ять мільйонів тон сміття. Стільки відходів зібралося на Хмельницькому звалищі. А загальна площа всіх сміттєзвалищ, які знаходяться на території України, дорівнюєтериторії Данії. Майже кожне з тридцяти тисяч – як  офіційних, так і тих, які знаходяться  позазаконом в нашій країні – переповнені. Що робити із хмельницькими відходами – цього тижня задумались і в обласній державній адміністрації. Провели навіть показову екскурсію на полігоні для журналістів.

Сім відсотків всієї території України – це наслідки людського існування. А саме – сміттєзвалища. Кожного року полігони твердих відходів поповнюються мільйонами тон  нових викидів. Боротися із сміттям можливо лише за допомогою спеціальних підприємств. В нашій країні їх налічується лише чотири. А діє лише одне – в Києві. Інші або  не працюють, або знаходяться на тимчасово окупованих територіях. В області ситуація не краща, тому в адміністрації вирішили шукати шляхи виходу з неї.

Чиновники запевняють – ситуація поки контрольована, але це тільки поки. Найгірша проблема   із полігонами в найбільших містах області. Там вони переповнені.

Хмельницький полігон твердих побутових відходів також не є виключенням.  За його шістдесятирічну історію там зібралося близько п’яти мільйонів тон  різних відходів. В мерії вже працюють над вирішенням цієї проблеми. Відповідно до стратегії розвитку міста вже за кілька років в обласному центрі має з’явитися підприємство, яке змінить ситуацію.

Кожне із сміттєзвалищ – це свого роду бомба уповільненої дії, запевняють рятувальники.

А поки будуть тривати всі відповідні процедури на смітнику планують видобувати газ, який в подальшому будуть переробляти в електроенергію. Це дасть змогу і заробляти кошти, і зменшити висоту сміттєвого терикону аби якісно боротися із ймовірним виникненням вогню. Зараз на полігоні встановлені пожежні гідранти та проводиться рекультивація.

Земельну ділянку для будівництва вже підшукали. Далі черга за проектно-кошторисною документацією.

Кожне із сміттєзвалищ – неабиякий удар по навколишньому середовищу. Навіть після того, як заберуть все сміття, землі знадобиться кілька сотень років аби набути первинного вигляду та складу.

Вже незабаром в області може з’явитися ще одне сміттєпереробне підприємство. В місті Старокостянтинів вже працюють над цим. Зі слів місцевого очільника, завдяки цьому в бюджет міста будуть надходити мільйони.

Після робочої наради керівництво області навідалося на хмельницький полігон твердих відходів. Зайшли і у містечко ромів, яке знаходиться не поодалік. Картина життя і побуту може вразити кожного.

Аби зменшити кількість сміття,  допомога може бути корисною від кожного. Адже сортування відходів  в оселі – це перший крок для порятунку всієї планети.

 

 

" " " "