Спецрепортаж . «Богданівецький» комбінат хлібопродуктів відзначив свій сорокарічний ювілей.

2631

Сорок років досвіду, та кропіткої праці. «Богданівецький» комбінат хлібопродуктів цього року відзначив свій сорокарічний ювілей. Перші тони зерна сюди почали привозити ще у далекому 1978-му році.  Цей елеватор  є одним із найпотужніших  підприємств на Хмельниччині  за складськими  місткостями, сушильними, залізничними та розвантажувальними можливостями. Він спеціалізується на прийманні, зберіганні, сушінні, очищенні, відвантаженні зерна та переробці його на борошно. Загальна робоча зернова місткість елеватора складає близько 90-а тисяч тон.

Основні культури, котрі поступають на зберігання – пшениця, кукурудза, ячмінь, ріпак, соняшник, соя. Аби збіжжя потрапило у складські приміщення кожна партія зерна проходить жорсткий контрольмісцевими лаборантами.

Аби пришвидшити прийом сільськогосподарських культур, лабораторія забезпечена всіма необхідними приладами. З їх допомогою визначається вологість, клейковина зерна та ще цілий ряд тестів та лабораторних показників збіжжя. Один із таких апаратів – прилад Інфра-Тек, який дозволяє зробити експрес-тест зерна.

Аби елеватор мав що зберігати, спершу сільськогосподарські культури потрібно виростити та зібрати з полів. З року в рік наша область посідає перші місця рейтингу  по врожайності в Україні. Минулого року було зібрано три мільйони чотириста тисяч тон збіжжя. Цього року, за словами заступника начальника департаменту агропромислового розвитку Хмельницької області, показник може бути ще більшим, але якщо цьому посприяє небесна канцелярія.

Дане хлібоприймальне підприємство може очікувати на перші партії сировини вже за один-два тижні, адже цьогоріч весна була ранньою, що і пришвидшило  початок жнив.

На ювілей підприємства завітало багато гостей та партнерів комбінату. Чимало з присутніх фермерів та керівників великих сільськогосподарських підприємств вже впевнилися в хорошому  та дружньому партнерстві із хлібоприймальним  підприємством. Адже  співпрацюють  вже десятки років.

Окрім зберігання та відвантаження «Богданівецький комбінат хлібопродуктів» займається і переробкою зерна на борошно. Виробничі потужності млина досягають 27-ми тисяч тон борошна в рік.

Якість місцевого борошна вже оцінили чимало хлібопекарень не тільки Хмельницької області, а й далеко за її межами. Але, як тут зізнаються, якість перш за все залежить від сировини, яка потрапляє у млин.

Цього року тут замінили чимало обладнання, яке дозволить підвищити якість продукції. Оновився не тільки млин, а й інші складові комбінату.

Перед початком жнив на  підприємство завітала інспекція. Вона оцінила роботу із підготовки комбінату до сезону. Цього року підприємство за результатами перевірки зможе перейти на інший рівень роботи, зокрема вийти на європейський ринок.

Загалом на підприємстві працює близько ста п’ятдесяти людей. В сезон кількість робітників збільшується тому комбінат є не тільки важливим роботодавцем, а й платником податків до місцевих бюджетів.

Попри сорокарічний ювілей «Богданівецький комбінат хлібопродуктів» впевнено дивиться в перед.  Аби досягнути ще вищий якісних стандартів та визнання на європейських ринках.

" " " "