Спецрепортаж . Майбутнє ПАТ «Гіпсовик» під загрозою .

2626

У більш як чотири із половиною рази за останнє десятиліття зменшилася кількість підприємств на Хмельниччині. Зараз мова йде лише про ті, що працюють із надрами. Так 2005-го року їх налічували 167, а вже 2018-го – лише 36. Кам’янець-Подільське ПАТ «Гіпсовик» – одне із тих, якому вдалося втриматися на плаву, попри всі труднощі,зокрема перехід на ринкові відносини. І так вже понад дев’яносто років, та нині на підприємстві не на жарт схвильовані  – завод може просто припинити роботу. Вже кілька років не можуть отримати найголовніших державних дозволів – на користування надрами.

Здається дев’яності повернулися… Як важко було не загубити завод наприкінці минуло сторіччя добре знає Володимир Постовий. Він став головою правління підприємства якраз 1997-го року. Тоді завод пройшов процедуру банкрутства. Тоді на цей крок наважилися, щоб виграти. І справді, спрацювало.

Тоді було кілька змін акціонерів, доки не з’явився інвестор – молдавська фірма, з якою завод працює і нині. За минулий рік «Гіпсовик» виготовив 215 тисяч тонн продукції, на загальну суму 127 мільйонів гривень. Здавалося б – найгірше позаду… Аж ні, нинішню ситуацію називають катастрофічною: ціна дозволів  – захмарна. І все б нічого, та державні структури щоразу знаходять нібито недопрацювання й повертають документи підприємству. І так вже третій рік поспіль. Без дозволів завод змушений згортати свою діяльність. Куди тільки не зверталися кам’янець-подільські надророзробники….

Бо проблема стосується не тільки самого підприємства. Так, починаючи з 2014-го падіння виробництва у галузі надрокористування складало щорічно по п’ять-шість відсотків. Тому для підприємців залишаються незрозумілими подвійні стандарти, якими чомусь керується центральна влада: тільки в нашій області є двадцять три види корисних копалин – багатство краю. Та розвивати й розробляти надра – фактично неможливо.

Завод не просто видобуває корисні копалини – переробляє. Нині асортимент продукції «Гіпсовика» налічує понад два десятки позицій.

Нині змушені закуповувати сировину аж на Тернопільщині. В той час, коли поблизу пустує вже розроблений підприємством кар’єр.

І це тоді, як неподалік від місця виробництва є кілька кар’єрів, які нині простоюють.

Одну зміну працівників на Колодіївському кар’єрі вже змушені були звільнити – їм просто нічим платити за роботу.

Середня ж заробітня плата на підприємстві не маленька, так всередньому за 2017-ий працівники отримували 7 тисяч 700  гривень на місяць. А це ПДФО до бюджетів різних рівнів.  Це розуміють депутати Кам’янець-Подільської міської ради.

Місцеві депутати, на відміну від державної влади, переймаються долею такого підприємства, як ПАТ «Гіпсовик». Тверезо оцінюють його вклад в економіку міста, області й держави. Тож звертаються до столичних високопосадовців, аби ті прийняли зважене рішення –  послабили пута для підприємств, що спеціалізуються на надровидобуванні.

Цілком поділяють думку Кам’янець-Подільських міських депутатів і їхні колеги – обласні обранці. Вони теж підготували подібне звернення до органів державної влади, яке сподіваються 14-го червня підтримають у сесійні залі усі депутати Хмельницької обласної ради.

Автори звернення до органів державної влади закликають своїх колег – обласних посадовців відкинути політичні амбіції, й підтримати це звернення, аби люди мали робочі місця, а держава – міцну економіку.

 

" " " "