Спецрепортаж . Проект «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти» триває .

1212

 У групи №33 урок виробничого навчання. Майбутні кухарі вчаться випікати здобу. Юля – одна з учениць цієї групи – цьогоріч завершує навчання. Каже, пошуком вакансій ще не займалася. Однак переконана – попит на кухарів буде завжди.

Припущення Юлії підтверджує і статистика районного центру зайнятості. Кажуть, сучасний ринок праці потребує не лише кухарів, а й інші спеціалістів, яких випускає Чорноострівський професійний аграрний ліцей. А це кухарі, слюсарі, трактористи та інші робітничі спеціальності.

Аби збалансувати попит та пропозицію, на Хмельниччині за ініціативи та сприяння народного депутата Сергія Лабазюка започаткували проект «Кожному випускнику – перше робоче місце», у межах якого організували робочі зустрічі між представниками бізнесу, учнями та освітянами на базі закладів ПТО. Перший захід відбувся 18 вересня у ВПУ 25. Чорноострівський професійний аграрний ліцей став третім пунктом.

Відновлювати баланс потрібно не лише на ринку праці, а й у навчальних програмах, зазначають підприємці. Кажуть, аби випускники у закладі отримали не лише диплом, а й необхідні навички, важливо збільшити частку практичних занять. А це можна зробити за допомогою співпраці закладів ПТО та бізнесу.

 Налагоджувати зв’язок із бізнесом у закладі вже розпочали, зазначає директор ліцею.

 Відчувають падіння престижу робітничих професій, а відтак і нестачу робітничих кадрів і в сусідньому Волочиському районі. 27 вересня на базі Волочиського промислово-аграрного ліцею відбулася аналогічна робоча зустріч. У закладі зазначають, такі заходи, як ніколи, актуальні.

 Тепер сподіваються на плідну співпрацю, бо цього року наштовхнулися на проблему. Розповідають, у закладі готові навчати кравців. А ось охочих навчатися бракує. Ліцей має і відповідну  ліцензію, і матеріально-технічну базу є. Тепер завдяки зустрічі знайшли третю складову – потенційного роботодавця для майбутніх випускників.

Тож завдяки такому формату діалог між роботодавцями та ПТО поступово налагоджується. Нагадаємо, робочі зустрічі на базі навчальних закладів – це вже другий етап довгострокового проекту «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти», який реалізується за сприяння Сергія Лабазюка. Стратегічну роботу в напрямку відновлення престижу робітничих спеціальностей розпочали ще у червні.

" " " "