Старт медичної реформи: думки депутатів від Хмельниччини. Підсумки тижня .

772

З січня 2018-го в Україні вступила в дію одна із головних реформ – медична.  Отож невдовзі на нас чекає багато змін у цій галузі. Візит до сімейного лікаря, екстрена допомога та пологи будуть  безкоштовними, – обіцяють в уряді.  За інші послуги доведеться платити, приміром за стоматологію.  Кожен пацієнт має обрати собі спеціаліста, до якого хоче ходити на прийом.  Разом із ним укласти угоду про обслуговування – так звану декларацію. Також в кожній області запрацюють госпітальні округи . Наша знімальна група запитала у народних обранців від Хмельниччини як впроваджуються зміни на Поділлі і чи зможе реформа поліпшити якість медицини в державі.

Медична реформа в Україні стартувала, утім поки що тільки в теорії. На практиці обіцяні зміни мають запрацювати вже у квітні.  Саме тоді вступить в дію система,  яку в уряді охрестили «гроші ходять за пацієнтом».  Себто зарплата представників первинної ланки допомоги –  сімейних лікарів, дільничних терапевтів, педіатрів –   буде залежати від кількості  укладених декларацій.  Українці зможуть  обрати собі фахівця у будь-якому медичному закладі – де їм зручно.  Там послуги надаватимуться безкоштовно –  витрати в межах угоди покриватиме держава. Обранці від Хмельниччини переконані, –  ця новація позитивно вплине на медичну галузь.

Максимум дві тисячі пацієнтів – на одного лікаря.  За обслуговування кожного клієнта держава  щорік платитиме 370 гривень . Це поки що: вже наступного року суму обіцяють збільшити до чотирьохсот п*ятдесяти.  До слова,  за естетичну  хірургію і стоматологію людям доведеться платити з власної кишені.  Натомість вторинна – це спеціалізована,  і третинна – високоспеціалізована  ланки медичної допомоги працюватимуть у старому режимі.  Як довго? – депутати тільки припускають.

Згідно з реформою, в  кожній області  держави  створять госпітальні округи. На Хмельниччині їх визначено три: безпосередньо у Хмельницькому, Кам*янці- Подільському та Шепетівці.  У доцільності таких змін обранці поки сумніваються.

Аби медична реформа увінчалась успіхом, насамперед потрібно вирішити кадрове питання, – переконують обранці.  Для цього – обрати міністра охорони здоров*я та сформувати команду професіоналів, які будуть зацікавлені в своїй роботі.

А поки медична реформа тільки впроваджується,  треба  глибше роз’яснювати принципи її роботи  «на місцях», – додають нардепи.  Адже нині люди не повністю розуміють як насправді працюватимуть  обіцяні зміни.

 

" " " "