Масштабні археологічні розкопки у Полонному ꞉ знайдено цікаві артефакти

У місті Полонне археологи досліджують територію поблизу костелу святої Анни, якому уже понад 400 років

605

Неподалік одне із підприємств планує звести готель, тому відповідно до закону, замовило проведення археологічних досліджень. Отож, науковці Кам’янець-Подільської експедиції державного підприємства «Охоронна археологічна служба України» інституту Археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Павла Нечитайла проводять дослідження, повідомляє Релігійно‒інформаційна служба України.

Наразі уже розкрито площу в 200 квадратних метрів. На цій   території було віднайдено уламки  скляних давньоруських браслетів та фрагменти горщиків, які датуються ХІІ‒ХІІІ століттям. Крім того, археологи відшукали і значно давніші знахідки. Це ліпна кераміка та кремꞌяні знаряддя часів доби палеометалу, що охоплювала період від енеоліту до раннього залізного віку.

Крім того, зꞌясувалося, що ця ділянка використовувалася у давні часи як цвинтар. Археологи знайшли рештки 9 поховань. Хоча більшість із них була пошкоджена ямами та котлованами давніх споруд, та все ж науковцям вдалося знайти світильники, люльки, безліч фрагментів глиняного та гутного скляного посуду, підківки для взуття, кулі до рушниць та мушкетів, монети. Згодом все це передадуть до місцевого музею.

Проте попереду на археологів чекає найголовніше. Вони сподіваються відкрити підземний хід. Про те, що він все ж таки існував, свідчать і місцеві перекази, і попередні відомості, отримані під час георадарної розвідки та скупчення специфічної цегли «пальцівки», яке було виявлено в одному з місць уже розкопаного. Отож, попереду науковців чекають нові дослідження та відкриття

" " " "