На Хмельниччині відкриють меморіал на братській могилі вояків Армії УНР

Урочисте відкриття відбудеться 22 серпня у селі Великі Зозулинці Хмельницького району

705

Цей меморіал стане увічненням памꞌяті однієї з найкривавіших сторінок в історії бойових дій Армії УНР на Хмельниччині, повідомляє керівник благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд.

7  липня 1920 року на світанку у Великих Зозулинцях відбулася битва 6-тої Запасової бригади Армії УНР з 8-ю кавалерійською дивізією Червоного козацтва. Більшовики захопили  український обоз, який здійснював транспортування хворих і поранених. Полонених стратили під час бою. Тіла страчених більшовики закопали у великій ямі на краю сільського цвинтаря. А в 2018 році фахівці  КП Львівської облради «Доля» повели ексгумацію та перепоховання  за християнським обрядом та з військовими почестями  останки двадцяти шести воїнів− захисників України.

Цього року благодійний фонд «Героїка» за кошти жертводавців спорудив меморіал, присвячений памꞌяті похованих у братській могилі вояків Армії УНР. Роботи над спорудженням меморіалу проводилися впродовж квітня−липня 2021 року.

Відкриття Меморіалу заплановане на 14 годину 22 серпня. У ньому візьмуть участь представники усіх силових структур та органів влади Хмельницької області, керівництво місцевої громади, ветерани російсько−української війни та гості з Києва та обласного центру.

" " " "