Таємниці Меджибожа: що приховує стародавнє містечко? Підсумки тижня.

1270

Сезон – у розпалі. У Меджибожі стартували літні рятівні розкопки. Нещодавно у містечку знайшли могильник часів Київської Русі. Виявили його на будівельному майданчику, втім на час розкопок роботи призупинили. Під час археологічної розвідки вже віднайшли три поховання. Археологи припускають, саме ця місцина у ХІІ – ХІІІ століттях була околицею Меджибожа. Рятівна експедиція працює не лише у колишніх околицях, а й у самій фортеці. На її території тривають розкопки стародавнього льоху. За тиждень студенти-практиканти розкопали колишнє сховище на чотири метри.

Поховання часів Київської Русі у Меджибожі знайшли нещодавно. Під час будівництва на майданчику виявили захоронення. На час розкопок усі роботи законсервували.

Тож, археологічна розвідка у Меджибожі триває два роки. За цей вже віднайшли три поховання.

Над розкопками, як і минулого року, так і цьогоріч, працюють професійні археологи та волонтери. Останні це – школярі археологічного гуртка з Дніпропетровщини.

Владислава Бикова до Меджибожа приїжджає вже вдруге. Хоч і важко, зізнається дівчина, та все ж археологічна розвідка дуже подобається. До душі розкопки і Божені Тіхонові, адже, каже, кожна експедиція – пізнання нового.

Єдине, кажуть дніпровці, результат для них – важливий, втім не настільки, як сам процес.

Артефакти, які знайшли археологи на території Меджибожа, насправді унікальні. Ймовірно, припускають, саме ця місцина у ХІІ – ХІІІ століттях була околицею Меджибожа.

До того ж, такі знахідки дають можливість вивчати Меджибіж ще більш старовинний, тобто досліджувати, яким було містечко у Х-ХІ століттях.

А це вже рятівна експедиція у самому Меджибізькому замку. Тут тривають розкопки стародавнього льоху. За тиждень студенти-практиканти розкопали колишнє сховище на чотири метри.

Під час рятівних робіт майбутні історики знайшли чимало цікавих артефактів. Це – горщики, монети, людські черепи, кістки тварин та дуже багато кераміки.

А ось у Меджибожі студенти живуть у самому замку. На його території розбили наметове містечко. Тут у них спальня, душові, кухня та їдальня.

А тут смажать, варять, а потім частують усю велику експедицію. Очолює студентську кухню Андрій Скалозуб. Шеф-кухарем, каже юнак, сам викликався.

Після обіду – трішки відпочинку, а потім знову до роботи. Хоча і за перший тиждень рятівних робіт майбутні історики знайшли чимало цікавих артефактів, втім найцінніше, переконані, попереду.

Опісля завершення рятівних робіт, льох ХVІІ століття досліджуватимуть. Згодом – відновлять.

Це, звісно, не буде завтра чи через тиждень. Такі реставраційні роботи потребують чимало часу та фінансів. Саме від останніх і залежатиме, коли у стародавній фортеці з’явиться нова локація та чи дізнаємося ми більше про таємниці, які приховує стародавнє містечко.

 

" " " "