Те, чого душа бажає не завжди по кишені, або Ціни проти пенсії

1325

Те, чого душа бажає не завжди по кишені, або Ціни проти пенсії. з 1 липня держава більше не регулює ціноутворення на продукти харчування. Відповідну постанову Кабмін ухвалив 7 червня цьогоріч. Такий непродуманий хід призведе до суттєвого здорожчання продуктів харчування, стверджували експерти. Плюс 50 відсотків до без того «кусючих» цін на м’ясо, овочі та крупи – саме таким був попередній прогноз на осінь. Ми вирішили перевірити чи справдився він і дізнатися чи витримають раптом що люди. Зосередилися на пенсіонерах, оскільки рівень їхнього державного забезпечення найближчим часом збільшення не передбачає.

Пані Галина на продуктовий ринок сьогодні прийшла не за покупками, а на екскурсію. Каже, поки прицінюється, аби розрахувати свої можливості. Жінка – звичайний український пенсіонер.

В кишені – майже пусто, а вітрини центрального овочевого ринку прямо таки тішать розмаїттям товарів. Продавці переконують, ціни у них – помірні. Здорожчання ще не відбулося. Хоча планується. Сезонне. Принаймні на городину.

Поки ціни – хороші і не шкалять, овочі користуються неабияким попитом. Зважаючи на цінову розвилку, до прикладу, від 6 до 30 гривень на помідори, кожен купує те, що по кишені. Пенсіонери, кажуть продавчині, беруть усе найдешевше.

Якщо така ситуація із овочами, то що вже говорити про м’ясо. За пенсію у 1400 пані Галина може дозволити собі хіба що 10 кілограмів яловичини.

Зважаючи на співвідношення ціна на м’ясо – пенсія, попит на нього знизився, каже продавчиня.

Така ж ситуація і з свининою. Вона – дешевша від яловичини, але не популярніша.

Ось цей пан розповідає, м’ясо купує раз у квартал – на більше не стає пенсії.

Каші – найпопулярніший товар серед пенсіонерів, розповідає пані Тетяна. Додає, попитом користуються не всі крупи – лише ті, що дешеві.

Зростання вартості на крупи, за словами хмельницьких ринківців, найближчим часом не передбачається. Принаймні поки. Пенсіонери кажуть, на щастя. Адже, зважаючи на розмір пенсії, ціни на ліки та комунальні й без того ледь зводять кінці з кінцями.

 

" " " "