Театральне закулісся, або Хто керує ляльками?..

1257

Цього тижня ми розпочинаємо чергову серію сюжетів. Розповідатимемо про закулісся обласного театру ляльок, якому цьогоріч виповнюється 50 років. Перша розповідь – про роботу акторів. В обличчя, можливо, їх ви й не знаєте, але точно чули ці незабутні голоси. Адже, погодьтеся, чи не кожен – із батьками раніше чи із дітьми сьогодні відвідував вистави Хмельницького лялькового. Наразі вашій увазі одкровення акторки з найбільшим стажем роботи у театрі.

Знайомтеся, це – Лідія Місюренко. У обласному театрі ляльок акторка вже 43 роки.

Пані Лідія каже, з дитинства улюблені персонажі – ті, що із українських казок. Їх в основному і оживляла на сцені.

В репертуарі театру ляльок сьогодні – десятки відомих й не лише в Україні вистав. Усі вони – не просто казочки, а твори з глибоким змістом. За допомогою лялькових героїв актори не лише розважають, а і навчають діток. Увагу звертають як на практичні навички, так і на загальнолюдські цінності.

Не так давно у обласному ляльковому взялися виховувати найменших. Бейбі-театр приймає діточок вже від одного року. Відвідувачів не бракує. І так було завжди, каже акторка. За 50 років, впродовж яких і працює театр, тут встиг побувати чи не кожен житель Хмельницького та Хмельниччини. Хтось із батьками в дитинстві, хтось вже із власними дітьми сьогодні. Адже, попри складнощі для театралів, котрі, як і всі, переживали у далеких 90-х-2000-их, глядачам завжди було куди прийти, що подивитися й чому повчитися.

Сьогодні в театрі усі умови, причому не лише для глядачів, але й для кожного, хто в ньому працює. Попереду – чимало планів і творчих здобутків. Пані Лідія каже, для себе, до прикладу, визначилась із роллю своєї мрії.

" " " "