Театральне закулісся: ляльки в історії

706

А ми продовжуємо серію сюжетів, приурочену до 50-річчя обласного театру ляльок. Сьогодні – вашій увазі інтерв’ю із головним режисером. Він знає в обличчя усіх – і художників, і акторів, і ляльок. Сергій Брижань десятиліттями роздає ролі, формує репертуар і постійно втручається у процес виготовлення маріонеток та декору. Жартуючи каже, це – суть професії режисера. А ще знає історію кожної ляльки та анонсує майбутні прем’єри нового театрального сезону.

В його кабінеті завжди – творчий безлад. Зізнається, збирає усе, що може знадобитися для оформлення тієї чи іншої постановки. Він – головний режисер театру ляльок іще з далекого 89-го. Сергій Брижань жартує, його професія та посада і справді – особливі.

Жарти жартами, та жодна вистава у театрі не обходиться без участі головного режисера. Він роздає ролі, формує репертуар і постійно втручається у процес виготовлення маріонеток. До речі, знає історію кожної з них. Із гордістю демонструє головні символи лялькового театру. Адам і Єва з «Божественної комедії» Данте – це перші лялькові герої, яких свого часу на сцені зіграли перші режисер Сергій Єфремов та акторка Олена Смірнова.

Хом’ячок – герой однієї із багатьох поетичних вистав, котрими славиться хмельницький ляльковий театр. За 50 років існування він має свій особливий стиль. Головний режисер каже, від нього ніколи не відступає, формуючи загальний репертуар. У ньому, до речі, чимало вистав, котрі глядачам демонструють цілих півстоліття. Ось це гусеня – герой однієї із багатьох таких.

На сьогодні в репертуарі Хмельницького лялькового театру – 80 вистав.

Щорокув репертуарі з’являється ще мінімум 4-ри. Цьогорічний театральний сезон планують відкрити новою постановкою –  «Страшко».

Також новинками сезону у театрі ляльок стануть і «Снігова королева», і не нова, але оновлена театральна постановка твору Гната Хоткевича «Багач – бідак».

" " " "