Теплий дім: завдяки підтримці влади 16-ть будинків міста вже почали економити.

1177

 

 

Теплий дім: завдяки підтримці влади 16-ть будинків міста вже почали економити. Протягом 2016-17-го років вони звернулися з відповідною заявою до влади і стали учасниками міської програми з енергозбереження. Хтось утеплився завдяки так званому «короїду», а хтось замінив вікна в під’їздах – зі звичайних на пластикові. Міська влада допомогла фінансово – ОСББ проплатили 70 % вартості робіт, а жеківським будинкам – 50-т. Мер каже, об’єднанням дають більше, аби заохотити городян до самоорганізації.

Ось цей красивий як з картинки дім донедавна виглядав як інші дев’яти і п’ятиповерхівки в місті. Перетворення відбулося після того, як його мешканці вирішили взяти участь у міській програмі «Теплий дім». В 2016-му 75 % власників квартир погодились утеплитись у складщину. Для цього виготовили проектно-кошторисну документацію, звернулися з відповідною заявою до влади обласного центру і одразу отримали 70 % потрібної для проведення робіт суми. Зібрати залишилось лише 30-ть, себто 150 тисяч гривень. Їх поділили на всі 60 квартир, котрі хотіли почати економити на теплі. Правління будинку ділиться власною формулою розрахунків.

Кілька місяців робіт і будинок став не просто красивим, але й вигідним. Адже жити в ньому стало дешевше. Тепло тримається, відтак тут «палять» менше. Вдоволеними залишилися усі. Хоча не кожен спочатку погодився розкошелитись.

Власне, комфортніше завдяки фінансовій підтримці міської влади тепер живуть і у цьому домі. Будинок 1958-го року без ремонту стояв більш як півсторіччя. Сьогодні про його вік нагадують хіба що ці фото.

На утеплення ОСББ влада виділила, як і об’єднанню попередньому 70 % потрібної суми. Плюс склалися на дах – 50 на 50. Вийшло справді пристойно і економно – для людей, бо нехай і потратилися на «ремонт», вже почали заощаджувати на теплі. Таких будинків як ці, котрі скористалися пропозицією влади щодо співфінансування задля утеплення в місті налічується вже 16-ть.

Міський голова каже, наразі заяв на участь в програмі «Теплий дім» є аж на 11 мільйонів гривень. Коштів на всі в 17-му не стане, адже бюджетом на рік поточний передбачено ледь більше 5-ти. Зважаючи на попит, в липні, переконує мер, планують довиділити іще два з половиною мільйони. Більше, при можливості, проситимуть на рік наступний. У планах влади щороку модернізувати 10-15 домів. Зважаючи на це, мер закликає жителів багатоповерхівок до об’єднання. Каже, при тому, що в програмі можуть брати участь і ОСББ, і жеківські будинки, першим компенсуватимуть більше.

 

" " " "