У Хмельницькому завершився мистецький фестиваль «АРТ-колаж 2018» . Підсумки тижня .

1081

Традиційно його організували в Хмельницькому обласному художньому музеї.  Вони  проводять його в рамках Міжнародного дня музеїв, який відзначають 18 травня. Та фестивалити вирішили цілих три дні.  Для містян підготували значну кількість цікавих майстер – класів. Розпочав з легкої руки, Борис Єгіазарян із створенням живописної картини. У другий день Микола Величко навчав присутніх  традиційному гончарством. Де зроблений виріб ставав подарунком. На завершення мистецького фестивалю школярі виготовляли ляльки – мотанки.

Мистецький травень триває. У Хмельницькому обласному художньому музеї  16 травня стартував «АРТ-колаж 2018». Перший день мистецького фестивалю розпочався із майстер-класу від запрошеного художника Бориса Єгіазаряна. Одну картину створювали усі присутні. Для митця такий експеримент – перший.

Тільки от замість музики натхненниками цього разу були люди. І перший помаранчевий мазок по полотну створив яскравий настрій для майбутньої композиції.

І так полотно поступово почало наповнюватися усіма кольорами веселки. Кожен намагався проявити себе. Учасники кажуть, кольори обирали підсвідомо.

Коли за годину спільної роботи картину хмельничан можна було вважати завершеною, художник розкрив свої наступні наміри – він забирає її до Києва.

Та, головне, обіцяє її повернути до музею. Вже зовсім іншою.

До майстра по гончарству та кераміці Миколи Величка вишикувалася черга охочих спробувати себе у такому давньому мистецтві. Робота над майбутнім посудом починається із підготовки глини. Її добре виминають, і, як виявляється, неспроста.

І через кілька секунд із чогось незрозумілого виростає контур майбутнього глечика. Першою до майстра прийшла пані Тетяна. Вона раніше не працювала із глиною. Каже, відчуття порівнює з танцями.

У давні часи гончарська справа не обходилася без забобонів.

Та вони з часом зникли, як і сам вид мистецтва. Його поступово витіснили вироби із кераміки.

Зараз українські майстри знані у світі за вміння працювати з керамікою. Тому варто чекати і на нові майстер – класи.

Третій фестивальний день продовжив тішити любителів помайструвати. Для школярів був запропонований майстер – клас від Галини Бучківської. Вона знайомила дітей із традиційною лялькою – мотанкою. Каже, вона виготовляється легко і під силу кожному.

Для виготовлення можна використовувати різні нитки та інші декоративні елементи.

А щоб зацікавити їх ще більше, підготували і домашнє завдання.

Наймолодші учасники мистецького фестивалю залишилися задоволені.  Кажуть, іграшкою прикрашатимуть кімнату чи ялинку.

" " " "