У Хмельницькому містяни обурилися “варварською” обрізкою дерев

Жителі обласного центру обурилися обрізкою дерев у центральному парку імені Чекмана та назвали її "варварською"

1437

У Хмельницькому місцеві комунальники декілька днів тому провели кронування дерев, однак результат цього процесу обурив місцевих жителів, котрі в соцмережах назвали його “варварським” та “потворним”. Однією з обурених представників хмельницької громадськості стала Хмельничанка Athena Cherkezova, котра написала з цього приводу гнівний пост у соцмережі “Фейсбук”.

Дівчина зазначила, що такий спосіб кронування не тільки “потворно” виглядає,  а ще й дуже шкодить деревам. При цьому хмельничанка посилається на матеріали асоціації садоводів Сполучених Штатів Америки та наводить аргументи, чому так робити не правильно:

“Трагічні фото з парку Чекмана у Хмельницькому.

Кронування – найшкідливіший спосіб обрізки дерев. Це знаю я, але чомусь не знають спеціальні люди, що обрізають дерева у найбільшому парку міста?

Роз’яснюю по пунктам чому кронування – це погано:

У випадку на фото знищено 100% листової крони. Дерево буде намагатись відновити її якнайшвидше, всі ресурси будуть кинуті на молоді пагони, що виростуть нижче зрізів. Поки ресурс дерева витрачатиметься на цей ріст – йому бракуватиме сил на протидію шкідливим комахам та хворобам.

Правильна обрізка – за точкою кріплення гілки. Якщо дерево сильне та здорове у нього будуть сили на загоєння після обрізки. У випадку на фото – зрізи уздовж кінцівки, між боковими гілками. Ці рани дерево не може загоїти і гнитиме. Оскільки немає ніяких перепон, як-от точка кріплення гілки(як при правильній обрізці), гниття буде поширюватись вниз по стовбуру.

При нормальній обрізці залишається хоч якесь листя, що прикриває стовбур та кору від сонця. Дерева ж у парку Чекмана почікали буквально до лисості. Навесні стовбур та кора можуть отримати сонячні та теплові опіки від своєї НЕСПОДІВАНОЇ лисості.

Після такої варварської обрізки нові пагони утворюються з бруньок на поверхні під кожним зрізом біля старих гілок. На відміну від звичайних гілок, що розвиваються в гнізді перекривання деревних тканин, ці нові пагони закріплені лише у зовнішніх шарах материнських гілок. Тобто слабо закріплені. Під час буревіїв саме ці гілки будуть відламуватись першими.

Потворність дерева після такої обрізки пояснювати не треба – все видно на фото. Природня форма крони з її різноманіттям форми та виду зростання – це біологічне диво. Як я вже пояснила вище, після кронування дерево ніколи не зможе відновити природну форму. Це буде сумний та знесилений стовбур.

Ще один дуже цікавий, на мою думку, пункт. Якщо дерево виживе після кронування, вартість його утримання лише збільшиться. Воно може потребувати коригувальної обрізки протягом кількох років (наприклад, зменшення крони або ремонт після буревію). А якщо дерево помре, його доведеться видалити. Враховуючи все вищенаведене, тут доречніше вжити “коли помре”, а не “якщо помре”.

Отака фігня, малята. Пост написаний за матеріалами Асоціації садоводів США. Посилання на джерело у коментарях. Також по цьому посиланню можна подивитись як має виглядати правильна обрізка.

У Львові таке шкідництво вже не проходить. Завдяки богічній очільниці управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР

Oleksandra Sladkova

все більше таких варварських обрізок закінчується штрафом та роз’яснювальними роботами для шкідників із пилами.

Кому треба повідомляти про таку біду у Хмельницькому я не знала. Тому вирішила зробити те, що вмію найкраще – написати текст. Лайк, шер, тегніть знайомого депутата\депутатку або відповідальних чиновників та чиновниць місцевого самоврядування. Може вони і не в курсі шо то робиться.

UPD завдяки поширенню посту, мені в приваті розповіли куди повідомляти про таке шкідництво у Хмельницькому. Я написала скаргу в Державну екологічну

інспекцію у Хмельницькій області. Інспекція може зайняти до двох тижнів, але кажуть що за таке НЕОДМІННО притягнуть до відповідальності. Триматиму вас в курсі”.

У коментарях до цього допису його авторку підтримала чимала кількість представників хмельницької громади, однак були й ті, що вступилися за комунальників та запевняли, що в цьому немає нічого поганого. Свою думку вони аргументували тим, що неодноразово бачили такий самий спосіб кронування за кордоном, зокрема- в деяких країнах Європи. Мовляв, зазвичай після такого “обрізання” дерева через деякий час відновлюються та приходять до ладу. Представники обуреної частини хмельничан заперечували тим, що тут є велика кількість нюансів. Інструменти під час кронування потрібно обов’язково продезінфікувати, місце спилу треба обробити спеціальними засобами, а саме дерево не слід залишати у вигляді однісінького стовбура.

Усе це необхідно враховувати для того, щоб пошкоджена рослина не заразилася гливою, опеньками, трутовиками чи іншими паразитами грибного чи рослинного походження.

Тим часом на допис Афіни Черкезової та невдоволення з боку інших містян відреагував заступник Хмельницького міського голови – керівник Департаменту інфрастуктури міста Василь Новачок.

Читайте також: На Хмельниччині жінка стала матір’ю вісімнадцятої дитини

" " " "