У Меджибожі реставрують палац Сенявських

1829

Друге життя історичній спадщині. У Меджибожі реставрують палац Сенявських. Ще донедавна він був в аварійному стані. Нині ж приміщення не впізнати. Його не лише врятували, а й зміцнили. Будівля потрошки набуває привабливого вигляду. Щоправда, ремонтні роботи ще тривають. Коли завершаться – залежить від фінансування.

Історичній будівлі дають друге життя. Ще донедавна палац Сенявських був в аварійному стані. Нині ж приміщення не впізнати. Його не лише врятували, а й зміцнили.

А ще, каже комендант замку, відновили окрасу палацу – зубці. Нині реставрують вежі та донжон.

Тобто, палац Сенявських не лише реставрують. Після усіх ремонтів він не пустуватиме, а стане музеєм.

Палац Сенявських, тішиться директор, зроблять осередком величі та часу. Кожну кімнату оздоблять у стилі конкретної часової віхи та подій, які тоді відбувалися.

На стінах розмістять портрети господарів, у залі – велику піч. Цю кімнату відновлять у стилі 16-го століття, інші – 17, 18 тощо. Це, розповідає комендант, буде своєрідна подорож у часі.

Саме ці кімнати планують на третьому поверсі палацу. Він колись був житловим. Другий, як і в ті часи,облаштують побутовим. Там буде кухня, шкільні кабінети та аптека. У підземелляхзроблять льодовню, де зберігатимуть продукти, в’язницю, катівнюта скарбницю Сенявського.

Щоправда, коли це буде – поки невідомо. Реставраційні роботи мали б завершитися цього року, втім ситуація у світі внесла свої корективи. Попри карантин, у палаці кипить робота. Будівля потрошки набуває привабливого вигляду. Та ось коли, поверне старий облік та прийматиме туристів, – залежить від фінансування.

 

" " " "