Які зміни відбудуться після коронавірусу

2548

Яким буде світ після коронавірусу? Як швидко наша країна оговтається після карантину та чи зміниться життя українців? Нині, в умовах великих обмежень через пандемію – українці звикають жити, навчатись, працювати у віддаленому режимі. Люди змушені звикати до певних змін, аби потім максимально повернутися до колишнього життя. Ми поспілкувались із хмельницькими депутатками, представницями ГО Подільський центр «Гендерна рада». В рамках проекту «Сприяння політичній участі жінок та підвищення видимості жінок-політиків у Хмельницькій області» політикині напрацьовують власні ініціативи в соціально важливих сферах. Вони розповіли наскільки великі зміни відбудуться у суспільному життіпісля карантину та чи є плюси від введених карантинних норм.

Шість років тому Україна була зовсім не готовою до війни. І лише добровольці та волонтери врятували нас від страшних наслідків та виграли час, аби зрозуміти – як діяти далі. Нині, у 2020-му Україна виявилась абсолютно не готовою до пандемії коронавірусу. Українці знову опинились в тій самій ситуації і почали спільними зусиллями допомагати тепер уже медикам. Наталя Коваль – депутатка обласної ради. У Нетішині опікується місцевою лікарнею.Каже, наша медична галузь не була готова до пандемії. Про забезпечення медиків елементарними засобами захисту  і мова не йде.

Тож, зусиллями волонтерів та благодійників лікарню у Нетішині вдалось забезпечити усім необхідним, принаймні на перший час.

Медики кажуть, наразі із забезпеченням лікарень все біль-менш нормально. Також медпрацівники стверджують, те, що наша країна не в числі перших, які заразились коронавірусом, грає нам на користь. Адже аналіз роботи європейських держав під час пандемії та їхній досвід дає можливість мінімізувати наслідки поширення хвороби в Україні.

За тижні карантину лікарі розробили протоколи прийому хворих на Ковід та налагодили свої дії. Медики теж навчаються працювати у нових умовах. До прикладу, у центрі психічного здоров’я навіть проводили консультацію онлайн із пацієнтом.

В онлайн режим переходить не лише медицина. Освіта стала однією з галузей, яка чи не найпершою з реального життя перейшла у віртуальне. Школярі та студенти навчаються онлайн. Викладачі проводять лекції та семінари скайпом. А нещодавно стартувала і Всеукраїнська школа онлайн. Освітяни кажуть – це не просте випробування, як для учнів, так і для вчителів.

На думку пані Інни дистанційне навчання має свої недоліки, та в водночас дає і нові можливості. Наприклад, зараз викладачі та учні мають можливість оволодіти різноманітними онлайн платформами та зайнятись самонавчанням. Освітяни та учні повинні звикати до формату навчання онлайн. Адже постанова про комп’ютеризацію освітнього середовища була прийнята Кабінетом міністрів ще у 2019 році. Тому Інна Ящук, має намір звернутись до голови обласної адміністрації, аби цю постанову виконали.

Попри усі складнощі пов’язані з карантином, експертки зійшлись в одній думці – потрібно брати максими корисного з тієї ситуації, яка склалась та не втрачати оптимізму.

 

" " " "