У Полонному підприємець недоплачував своїм працівникам: яку суд йому визначив кару

Нехтуючи законами про працю, власник приватного магазину платив своїм продавцям як хотів

1084

У Полонному при перевірці одного з приватних магазинів виявили численні порушення законів про працю, до яких регулярно вдавався власник магазину. Йдеться про понаднормову роботу продавців, яка належним чином не оплачувалась. Через це бізнесмена було притягнуто до адміністративної відповідальності.

У магазині був встановлений чіткий графік роботи продавців: троє з них мали працювати з 8-ї до 17-ї години та ще одна – з 9-ї до 18-ї. Субота й неділя, відповідно до укладених угод, мали бути вихідними. Аналогічно продавці мали право на відпочинок і в святкові дні. Насправді ж, як з’ясувалось у ході перевірки, люди працювали і у вихідні, і у святкові дні. При цьому робота у святкові дні не оплачувалась. Принаймні, у документах, наданих підприємцем, це не відтворено.

Крім того, з’ясувалось, що людям також не оплачувались відпускні за весь час щорічної відпустки, що є грубим порушенням закону.

Читайте також: У Нетішині домашнього дебошира змусили сплатити штраф і направили на примусову психокорекцію

Врахувавши усі “гріхи” підприємця, Полонский районний суд засудив його до сплати штрафу у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 850 гривень.

… Така сума видається смішною, адже кожна неоплачена відпустка “тягне” на суму, що принаймні на порядок вища за суму штрафу. Але закон передбачає саме таке покарання. До речі, прес-служба суду долучила до цієї інформації також  і витяг із закону – очевидно, щоб ні у кого не зоставалося сумнівів.

“Стаття 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці

Частина 1.Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі…,  а також інші порушення вимог законодавства про працю –

тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.”

Отже в тому, що роботодавці на кожному кроці порушують закон, нічого дивного немає. Адже їм набагато вигідніше сплатити символічний штраф, ніж регулярно виплачувати людям, усе що їм належить.

 

" " " "