У сквері Шевченка відновлять скульптури Миколи Мазура

1436

«Риба-кит», «Трьохголовий дракон» і «Бабка» отримають другий шанс на життя. Йдеться про візитівки Хмельницького – скульптури Миколи Мазура, що прикрашають сквер Шевченка. Вперше за 30 років об’єкти не лише пофарбують, а й реконструюють. Для цього з міської казни виділили 200 тисяч гривень. Роботи вже стартували. Юлія Астафурова розповість про друге життя унікальних арт-об’єктів обласного центру.

Облуплена фарба, лайливі надписи і прогниле залізо – такий вигляд нині мають улюблені дитячі атракціони, що у сквері Шевченка. Хмельничанин Анатолій  сюди приводить гратися вже четверте онуча. Каже, активне дитяче дозвілля має бути безпечним.

Подібні чудернацькі, модернові змії, птахи і комахи є тільки у Хмельницькому, Староконстянтинові і в далекій Якутії. В обласному центрі арт-композиції прикрашають майданчики поблизу готелю Поділля, у мікрорайоні Виставка, в парку імені Чекмана та у сквері Шевченка. Вік «залізних садів» від 40 до 30 років.

Разом із «Рибою-китом» відновлять і решту арт-об’єктів дитячого майданчика. На все про все один місяць і 200 тисяч гривень. Виконують роботи учні профтехучилища. Виконроб і за сумісництвом майстер виробничого навчання каже, зроблять усе якісно і вчасно.

До слова, хмельничани дійсно радіють реконструкції.  В управлінні ЖКГ міста пояснюють,  реставрація буде згідно із першопочатковим авторським задумом. Щодо цього консультувалися із родиною митця.

Торік силами міського бюджету вдалося відновити скульптурну композицію «Космодром», що у парку ім. Чекмана. А благодійники і підприємці «освіжили» монументи, що у мікрорайоні Виставка. Водночас чиновники кажуть, цілковито відновити первинний вигляд арт-об’єктів не вдасться, бо митець створював їх з звичайнісінького металобрухту хмельницьких смітників. Тож знайти знищені часом і людьми деталі неможливо. Однак, обіцяють, що ця реконструкція не остання, тож  протягом кількох років відновлять усе вуличне надбання видатного подолянина.

 

 

" " " "