Українська – скрізь: 16 липня вступив в силу закон про мову.

597

Українська – скрізь: 16 липня вступив в силу закон про мову. Іспит з української для отримання громадянства, 90 % українського контенту на телебаченні та радіо, українська в держустановах та сфері обслуговування. Нововведень чимало. Як до них ставляться городяни і чи готові хмельницькі торговці відпускати товари за новими правилами, себто нашою – калиновою?

Ось так – чемно, виховано, а головне – українською клієнтів мають обслуговувати скрізь. Так гласить новий закон – про мову. У дії він – від 16 липня. Це в Україні, бо у Хмельницькому він діє уже давно.

Переходити з української на російську, англійську, польську чи будь-яку іншу за бажанням клієнта закон не забороняє. Хоча і не зобов’язує. Хмельницькі продавчині у таких випадках кожна діє по-своєму.

Насправді говорити українською чи ні – вирішувати кожному. Адже пересічних громадян закон ні до чого не примушує. Хмельничани певні, це – правильно, адже тиском нічого не вирішиш. Дехто зізнається, говорить російською, аби не паплюжити солов’їну. Україну при цьому любить та й проти закону нічого не має.

Насправді кількість російськомовних хмельничан за останні роки суттєво зменшилась. Хоча раніше наш обласний центр був кардинально іншим.

Тішить новий закон про мову і молодь. Ровесники української державності також у захваті від нововведень.

" " " "