Акція протесту аграріїв у Хмельницькому: трактори вийшли на майдан

Подібні акції відбулися сьогодні у 13 областях України

2616

Сьогодні, 11 листопада, вранці Україною прокотилась чергова акція протесту. Цього разу – не через формулу Штайнмайєра, а через  розгляд законів, які наблизять продаж української землі.  Не стала винятком і Хмельничиина. Зокрема вранці  аграрники частково перекрили міжнародну трасу М-12 на Хмельниччині поблизу села Прибузьке. Пікетувальники кажуть, що таким чином намагаються не допустити ухвалення законів, які фактично відкриють доступ іноземцям до купівлі української землі .

Завершивши акцію протесту на трасі, її учасники перемістились на головний майдан Хмельницького, інформує медіа-ресурс ngp.  Таким чином, на Майдан Незалежності заїхали трактори, щоб, очевидно, додати заходу масштабності. Адже акція відчутно розгубила свій людський ресурс “по дорозі” від заміської траси до майдану.

“Ми проти того, щоб українську землю скупили чужинці. Ми проти того, щоби українець на своїй землі був батраком. Ми за те, щоб українська земля могла бути в обігу. Але ми за те, щоби купив сусід у сусіда. Фермер сільський купив. Той аграрій, який сьогодні вже підняв ту землю з руїни, яка була. Щоби не було розрухи, яку ми переживали років 15-20 назад”, – заявив, виступаючи на майдані, один із організаторів акції Алім Міщук.

Отож  учасники акції наполягають на тому, що ринок землі має бути відкритий лише після ретельного обговорення земельних законів у парламенті і суспільстві. (Нагадаємо, що тимчасовий мораторій на продаж земель  сільськогосподарського призначення було запроваджено в Україні ще в 2001 році. Відтоді Верховна Рада його регулярно переносить дату відкриття ринку через  відсутність механізму купівлі-продажу землі.)

Дивіться також: Аграрний протест

На вимогу пікетувальників до них вийшли перші особи області: голова облради Михайло загородний та в.о. голови ОДА Володимир Кальніченко. Обидва висловили незгоду з лібералізацією ринку землі, яку затіває уряд Гончарука.

" " " "