Бюджет міста-2020: до чого слід готуватися жителям Хмельницького

Обсяг власних доходів міського бюджету зросте, але загальний дохід стане меншим майже на 17%

1913

Фінансова залежність України від МВФ досягла вже такого рівня, що без грошей цього кредитного монстра бюджет починає лихоманити. Причому ця лихоманка ланцюговою реакцією розповсюджується на всі місцеві кошториси. Хмельницька казна не стала винятком. Так, у наступному році бюджет міста буде на 536,5  мільйона гривень скромнішим, ніж у цьому році. Про це йшлося на обговоренні міського бюджету-2020 із представниками громадськості Хмельницького.

Скорочення бюджетних надходжень більше ніж на півмільярда – дуже відчутний удар для такого невеликого міста, як Хмельницький. Якщо врахувати, що цьогоріч сукупний обсяг бюджетних надходжень становить  трохи більше трьох мільярдів гривень, то мінус у півмільярда – велетенська фінансова дірка, яку доведеться латати у різний спосіб.

Обсяг власних надходжень у наступному році має зрости на 188,5 мільйона гривень. Це дасть змогу збільшити абсолютну цифру власних доходів до 2 мільярдів 657 мільйонів. Але таке зростання не зможе покрити падіння загального обсягу бюджету, бо в наступному році з державної казни Хмельницький одержить набагато менше грошей, ніж цьогоріч. Менше на 725 мільйонів. Фактично держава скоротить фінансування нашого міського бюджету на 60% порівняно із минулим роком.

Отже, якщо порівняти в абсолютних цифрах, то загальний обсяг цьогорічного бюджету нашого обласного центру становив  3 193 300 000 гривень. У наступному році він становитиме лише 2 656 800 000 гривень. Отакі реалії.

Водночас частину видатків держава забирає у регіонів на свої плечі. Зокрема, це фінансування різноманітних пільг і субсидій. З 1 квітня наступного року також передадуть на державний бюджет фінансування медицини. Отже особливості міського бюджету-2020 будуть такими:

  • Передача видатків на фінансування пільг, субсидій, допомог населенню з міського на державний бюджет;
  • передача з 1 квітня 2020 року фінансування медицини на державний бюджет;
  • зменшення вдвічі обсягу дотації місцевим бюджетам на передані видатки з державного бюджету в сфері освіти та охорони здоров’я;
  • зменшення вдвічі обсягу субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів;
  • збільшення обсягу реверсної дотації на третину;
  • зменшення ставок пайового внеску на житлове будівництво з 4% до 2%, на нежитлову забудову з 10% до 4%, для промислового будівництва, об’єктів соціального значення – 0%, а з 2021 року повна відміна їх застосування.

Детальніше ознайомитись із порівняльним аналізом міського кошторису на наступний рік та бюджетами попередніх років можна за таким посиланням.

" " " "