В Україні змусять повнолітніх дітей утримувати своїх літніх батьків

Відповідний законопроект з'явився на сайті Мінфіну

853

В Україні змусять повнолітніх дітей фінансово утримувати своїх батьків непрацездатного віку. Діти муситимуть компенсувати утримання своїх батьків у соціальних закладах для пристарілих людей, а також надавати їм грошову допомогу у випадку, якщо ті самі не можуть себе забезпечити.

В Україні і зараз є закон, який зобов’язує повнолітніх дітей матеріально дбати про утримання своїх батьків. Однак на ділі цей закон фактично не працює, пишуть у пояснювальній записці до нового законопроекту. Тим часом, багато літніх людей або не в змозі себе утримувати фінансово, або не можуть фізично про себе подбати, і їм потрібна допомога соціальних служб.

На все це витрачаються бюджетні гроші. При цьому нерідко так трапляється, що діти таких батьків не хочуть допомогти своїм батькам ані доглядом, ані матеріально.

Звісно, змусити дітей доглядати за старими батьками держава не в змозі. Але вона може вимагати з них хоча би фінансову компенсацію за те, що це роблять інші. Мінсоцполітики хоче законодавчо закріпити за дітьми обов’язок забезпечувати батьків матеріально. Сюди входить і компенсація за їхнє утримання у соціальних закладах.

Причому за цим законопроектом компенсацію з дітей вимагатимуть не їхні батьки, а місцеві органи влади, або заклади, які утримують літніх людей.

Читайте також: В Україні середня пенсія може вирости до семи тисяч грн: новий план Кабміну

Цей законопроект містить також ще одну норму, яка стосується виконання опікунських обов’язків. Якщо діти оформлені опікунами своїх пристарілих батьків, але фактично ними не опікуються, держава хоче позбавити їх права на спадок до тих пір, поки вони не розрахуються за державні видатки на утримання їхніх батьків. Йдеться не лише про утримання в соціальних закладах, але й про роботу соцпрацівників, які відвідували безпорадних людей на дому.

Крім того, автори законопроекту хочуть зафіксувати мінімальну суму, яку мають витрачати на літніх людей опікуни, що уклали з ними угоду про довічне утримання. Законопроектом передбачена така сума в розмірі двох прожиткових мінімумів.

Мінсоцполітики виставило цей законопроект на сайті для публічного обговорення.

" " " "