Великі права маленьких людей. Підсумки тижня.

1046

Цього тижня весь світ відзначав день дитини. Саме 20 листопада 1959 року була прийнята Декларація прав дитини. Головна ідея цього акту “Добро – дітям”. Декларація складається з 10 принципів, якими проголошується, що дитині, незалежно від кольору шкіри, мови, статі, віри, законом повинен бути забезпечений соціальний захист, надані умови та можливості, що дозволили б їй розвиватися фізично, розумово, морально, духовно. Діти і підлітки – найбільш уразливі члени будь-якого суспільства. Нині у Хмельницькій області тільки офіційно на обліку соцслужб перебуває півтори тисячі сімей. І три тисячі дітей не доотримують часом банальної уваги. Що вже говорити про виховання, якщо виховувати доводиться самих батьків. Одне з головних прав дитини – це право на турботливих та люблячих батьків.

Україна ратифікувала конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. Конвенція ООН про права дитини – це угода між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Основні принципи конвенції можна вмістити в чотири пункти: 1. Не дискримінація. 2. Якнайкраще забезпечення інтересів дитини. 3. Право на життя, виживання і розвиток. 4. Повага до поглядів дитини. Діти і підлітки – найбільш уразливі члени будь-якого суспільства. На жаль, в сучасному світі їх інтереси і права часто порушуються. Не завжди батьки готові сприймати свою дитину, як особистість із власною думкою. Авторитарне ставлення, несприйняття особистої думки, вимога беззаперечної покори – порушує одне з головних прав дитини – мати турботливих та люблячих батьків.

Батьки, дбаючи про дитину, оточують його увагою, забезпечують піклуванням і доглядом. При цьому вся їхня діяльність спрямована на досягнення благополуччя для дитини, на забезпечення  нормального і духовного його розвитку. Турбуючись про дитину, в той же час батьки стоять на сторожі прав малюка на сім’ю, життя, здоров’я, житло, освіту. В першу чергу батьки є гарантами захисту прав дитини. Але на жаль, не всі сім’ї благополучні. При невиконанні батьками обов’язків щодо своєї дитини, жорстокого поводження з нею, органи опіки та піклування виступають на захист прав дитини. На жаль таких родин в нашій області не мало.

Чимало дітей в Україні недоотримують елементарної уваги та стають жертвами насилля від найрідніших. Спеціалісти кажуть, як тільки дитина відчуває тиск чи насильницьке ставлення – вона повинна звернутись до відповідних органів чи до інших дорослих, які можуть допомогти.

Неблагополучними родинами зазвичай вважають ті родини, де батьки не мають роботи, вживають алкоголь чи наркотики та й взагалі ведуть аморальний спосіб життя. Нині ж, кажуть, у соцслужбах, ситуація дещо змінилась. Порушується право дитини на турботу у тих сім’ях, де навпаки є великі статки, а батьки обіймають високі посади. Діти стають жертвами батьківських сварок.

 Деякі люди дуже зайняті влаштуванням власного життя і власним важким характером і тому не можуть дати дітям того, що їм потрібно. Та діти можуть проявляти велике розуміння за умови, що сім’я існує, що вони бачать батьків разом, якщо можна бути впевненим, що тебе смачно нагодують, і не виникає несподівано гучного шуму, який заподіює фізичний біль незрозумілий для дитини. Діти здатні виносити деяку напруженість у відносинах батьків, так як для них вже непогано, що батьки присутні, живі і проявляють батьківські почуття. Але, природно, розвиток дітей проходить легше, якщо батьки перебувають у хороших стосунках один з одним. Важливо пам’ятати – у вихованні дітей немає вихідних і канікул. Від батьків вимагається терпіння і розуміння, адже тільки в їх силах зробити так, щоб дитина стала успішною і знайшла своє місце у дорослому житті.

 

 

" " " "