Великій медичній реформі в Україні бути.

1285

Парламентарі 240 голосами підтримали законопроект щодо надання лікарських послуг по-новому. Відтепер українська медицина працюватиме за принципом «Гроші ходять за пацієнтом» – тобто держава сплачуватиме лише за надані послуги, а не фінансуватиме медичні заклади. Вводитиметься реформа поетапно – спершу оновлять первинну ланку меддопомоги – послуги терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів, а до 2020 року буде перебудована система надання спеціалізованої лікарської допомоги.  Водночас скептики кажуть – грошей з місцевих бюджетів може просто не вистачити для реалізації масштабної реформи, тож мешканці сіл та невеликих міст залишаться без фахової медицини.

Що більше пацієнтів прийде до лікарні, тим більший дохід отримають лікарі. За таким підходом з 2018 року  працюватиме медицина в Україні. У мінохорони здоров*я визначать вартість кожної медичної послуги, та сплачуватиме за них держава – це так звана програма медичного обслуговування. Нова система запрацює з 1 січня 2018 року. Прихильники медреформи кажуть, за два роки вдасться повністю збалансувати систему фінансування.

Відтепер держава фінансуватиме надання первинної медичної допомоги – це прийом у дільничного терапевта, педіатра, чи то сімейного лікаря, екстрену, спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу. Матимуть можливість отримати безоплатні послуги лікарів діти до 16 років, вагітні та породіллі. У цей список включили і тих українців, котрі потребують медичної реабілітації та паліативної допомоги.

Якщо частина народних обранців обома руками за реформу, то дехто з нардепів до швидких новацій у сфері охорони здоров*я ставиться з пересторогою. Сергій Лабазюк каже – все потрібно робити вчасно, адже грошей на впровадження реформи на місцях може просто не вистачити. Тим паче оплату комунальних послуг медичних установ переклали на місцеві бюджети.

Перший етап реформи, який стосується надання послуг терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів, стартує з січня 2018 року. Відтак рахунки за надані послуги виставлятимуть Національній службі здоров’я — новому держоргану, який має запрацювати найближчим часом. Противники медичних інновацій кажуть, нічого доброго чекати хворим не доводиться.

Нардеп – мажоритарник Володимир Мельниченко зазначає, українська система конче потребує реформування. Тому не відкидає можливості внесення змін до законопроекту вже в процесі його реалізації.

Державне страхування, котре забезпечуватиме Національна служба здоров*я, означатиме, що громадянин матиме право на повну або часткову оплату за кошти держбюджету конкретного переліку медичних послуг і лікарських засобів. Останній щороку переглядатиметься у Міністерстві охорони здоров*я, та погоджуватиметься Кабміном.

У процесі обговорення до законопроекту, було внесено близько тисячі правок. Прихильники кардинальної перебудови медичної системи України кажуть – безкоштовними лікарські послуги в державі не були ніколи.

За словами нардепа Сергія Лабазюка не варто було поспішати приймати законопроект. Адже, якщо фінансування лікувальних закладів покласти на плечі місцевим бюджетам, медицина на місцях може просто зникнути. Тож парламентар ініціюватиме внесення змін до бюджету – 2018. Там повинно бути передбачене фінансування для втілення в життя медичних інновацій.

 

 

" " " "