Вивчення проблем на місцях. У Тернопільській області відбулося виїзне засідання аграрного комітету Верховної ради України

1028

1 мільярд людей в усьому світі, 50% від загальної кількості продуктів харчування у Європі –  це все про кооперативний рух. З-за кордоном такі формування є досить розвиненими та успішними. Для нашої країни таке явище у порівняні є досить нове. То ж чи має майбутнє за кооперативним рухом в Україні. З якими проблемами зустрічаються  засновники та  члени малих та великих фермерських господарств, як побороти виклики сьогодення.  Про усе це та інше говорили  народні обранці на Тернопільщині. Там відбулося виїзне засідання аграрного комітету Верховної Ради.

Підйом о 6:15 – цілий день біля господарства, завершення роботи близько 23:00 . У підсумку 8 корів місцевої міні-ферми, дають – 140  –  150 літрів молока в день. У грошовому еквіваленті – родина Парубочих  отримає 22 – 25 тис. гривень на місяць. Декілька років тому ця сім’я одна із1250, що стала членами місцевого кооперативу. До цього, зазнаються, заробляли з-за кордоном .

А тут уже доглядають за 8 тисячами голів Великої рогатої худоби. Уся система налаштована так, аби і коровам і людям було зручно. За своїми підопічними не аби як піклуються – є лікар, що слідкує за станом їх здоров’я, комусь роблять педикюр – усе аби було добре та зручно. Функціонує автоматизована дійниця. Є ряд загонів, що чітко розприділені по стадіях розвитку молодняка та корів.

Всі складові, що тут поєднали дає  свій результат – сьогодні на цій фермі надоюють 175 тон молока щодня. Розвивалися ще б більше, каже засновник та проблема в кредитах, що є непідйомними для будь якого фермера  притому не важливо чим ти займаєшся, молочно-тваринним виробництвом чи працюєш в іншій сфері сільського господарства.

Про ці та інші проблеми цього дня після побаченого говорили за круглим столом народні депутати  – 13 вересня аграрний комітет з виїзним засіданням Верховної Ради навідався на Тернопільщину, аби ознайомитися із проблемами та перспективами двох галузей – садівництва та кооперації.

Не зважаючи на ці та інші показники кількість кооперативів в Україні скорочується – так у 2012 кількість таких формувань складала 1300, то на сьогодні цифра зменшалася до 993.  Аби виправити дану ситуацію  у парламенті вже зареєстровано декілька законопроектів та створено робочу групу з розробки перспективного плану розвитку кооперації. Що ж до садівництва то основною темою обговорення стала перспектива самого напрямку та переробки фруктів, а ще ринків збуту та державної підтримки.

 

" " " "