Водії Хмельниччини мають знати: в Україні запрацювала система автофіксації порушень

Наразі відеокамери, що під'єднані до цієї системи працюють лише в столиці та Київській області

3978

Від сьогодні в Україні почала працювати система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Такою новиною майже одночасно похвалилися кілька чиновників. Зокрема й глава МВС Арсен Аваков.

“Протягом восьми хвилин 45 камер зафіксували 262 перевищення швидкості”, – написав міністр у своєму профілі Twitter.

Його заступник Антон Геращенко, у свою чергу, навіть назвав першого порушника, якого зафіксувала нова система. Ним виявився водій Audi Q7, який рухався столицею зі швидкістю 75 км/годину, хоча на тій ділянці дороги допустима межа становить 70 км/годину.

Втім, оштрафувати того першого порушника навряд чи вдасться, бо за факт порушення беруть перевищення швидкості, принаймні, на 20 км/годину. При цьому розмір штрафу за перевищення швидкості від 20 км/год до 50 км/год становить 255 гривень. Якщо ж який-небудь “шумахер” розжене свого залізного коня на шалену швидкість і перевищить її більше, ніж на 50 км/год, то тоді йому доведеться викласти з кишені вже 510 гривень. Втім, якщо водій сплатить штраф упродовж 10 банківських днів від отримання повідомлення, то розмір штрафу буде зменшено вдвічі.

Однак чиновники, які запроваджують цю систему в Україні, кажуть, що їхньою головною метою є не збір штрафів із водіїв, а реальне обмеження швидкості пересування на українських дорогах. Адже нерідко ДТП трапляються саме через перевищення швидкості руху. Так, щорічно на українських дорогах гине від 3 200 людей. Це, не рахуючи тих, які на все життя отримують каліцтва.

Розташування камер ситеми у Києві

 

Після того, як порушення зафіксовано автоматичною системою, воно надходить до центру обробки даних Департаменту патрульної поліції. І вже звідти водієві приходить повідомлення про штраф, який треба сплатити упродовж місяця (30 днів).

Втім, любителі перевищувати швидкість можуть і самі , не чекаючи повідомлення від поліції, перевірити, чи, бува, не потрапили в поле зоре нової системи. Наразі працює два сервіси для перевірки інформації щодо виявлення порушення – через електронний кабінет водія – e-driver.hsc.gov.ua та на сайті МВС mvs.gov.ua. Крім того, вже найближчим часом до оповіщення підключать і мобільні додатки, які у форматі push-повідомлень інформуватимуть про те, що в поліції є дані щодо перевищення водієм швидкості.

Наразі система фіксує лише перевищення швидкості. Однак невдовзі спектр її функцій розшириться.

“Система також фіксуватиме проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, а також установленої для транспортних засобів заборони рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху”, – каже Антон Геращенко.

Нова система запрацювала від сьогодні, 1 червня. Наразі до неї під’єднано лише 45 відеокамер: 20 у Києві та 25 – у Київській області. Вони встановлені у місцях, де, за даними поліції, найчастіше трапляються ДТП. Однак вже у цьому році до неї планують під’єднати 250 камер в різних куточках України. Загалом же, поліція розраховує, що система автоматичної фіксації порушень ПДР об’єднуватиме 700 відеокамер в усіх найбільших містах України.

" " " "