Вперше в Україні справу засудженого на довічне ув’язнення взялися розглядати заново. Підсумки тижня .

1087

Безпрецедентний випадок: вперше в Україні справу засудженого на довічне ув’язнення взялися розглядати за нововиявленими обставинами. Зробили у Хмельницькому. Наш міськрайонний суд переглянув справу Арсенія Прокоф’єва, котрий відбуває покарання за подвійне  вбивство. В 2001 році чоловік влаштував перестрілку у хмельницькому барі «Ідеал». Тоді загинуло двоє чоловіків, іще один отримав поранення. Через роки знайшовся свідок, покази у якого не були взяті. Власне, він та висновки експертів-криміналістів стали тими нововиявленими обставинами у справі, які дозволили довічнику отримати шанс на звільнення. Отож чи готова визнавати система свої помилки?..

Шанс на те, аби ще раз опинитися на лаві підсудних Арсеній Прокоф’єв та його адвокат вибивали не один рік.

Незважаючи на те, що нові обставини справи прокуратурою Одещини було виявлено іще у 2013-му, в залі судових засідань Арсеній Прокоф’єв опинився лише сьогодні. Тодішній начальник слідчого відділу каже, справу футболили хто і як міг.

Таку можливість захиснику дали зміни до чинного законодавства.

Прокурор Петро Гукало певний, зважаючи на нововиявлені обставини справи, покарання Арсенія Прокоф’єва має бути м’якшим. Адже і покази свідків, і заключення експертів говорять про можливий самозахист. Власне на ньому наполягає і сам підсудний. Розповідає до «Ідеалу» зайшов із другом – хотіли попити кави. У ході посиденьок в чоловіків виник конфлікт із персоналом. Арсеній каже, його покликали поговорити. А далі понеслося.

Якщо покази Арсенія Прокоф’єва – і попередні, і теперішні не розбігаються, то докази різняться кардинально. Захисниця підсудного переконана, усе знайдене свідчить про самозахист.

А це – геть інший строк. Який, на думку екс-начальника слідства прокуратури Одещини, Арсеній Прокоф’єв відсидів іще два роки тому.

Незважаючи на доводи адвоката та свідчення експертів-криміналістів, суд прийняв наступну ухвалу.

Захисниця Арсенія Прокоф’єва не приховує власного незадоволення судовою ухвалою.

Екс-начальник слідства прокуратури Одещини Петро Гукало захисницю Арсенія Прокоф’єва підтримує. Певен, у всьому винна зашкарубла система.

Незважаючи на відмову у першій інстанції, зупинятись захисниця Арсенія Прокоф’єва не збирається. Адже переконана, аби зламати систему треба із чогось починати.

 

" " " "