Як Купала хмельничани святкували?

1275

Вінки, вогнища і папороті цвіт… Гучно і з розмахом хмельничани святкували Івана Купала. Цьогоріч святкове дійство перенесли на іншу сторону річки – у парк Молодіжний. На пляжі установили спеціальний помост, на якому показали театралізований виступ «Магічна ніч на Купала». Поруч палали кілька багать, через які усі охочі могли перестрибнути. Розважали хмельничан музикою і смачною їжею на фуд-кортах.

Це – театралізоване дійство «Магічна ніч на Івана Купала». Воно- частина цілого комплексу розваг, які для містян підготувала міська рада. Усі вони несуть у собі східнослов’янські язичницькі традиції й обряди. І, хоч Україна переважно християнська, та про давні звичаї й вірування,хмельничани знають змалечку.

Дорослі хмельничани у це не надто вірять, бо ж течія все рівно принесе вінки до дамби. Та у святкуванні охоче беруть участь. Вікторія, до прикладу, зізнається востаннє святкувала Купала ще у літньому таборі, більше як десять років тому.

Цього, до речі навчали – перед початком театралізованого дійства проводили майстер-класи із вінкоплетіння і аквагриму. Не обійшлося і без традиційного багаття, через яке плигали усі охочі.

Палити вогнища і стрибати через них, водити хороводи, плести вінки, шукати «цвіт папороті» – стародавні традиції святкування Купайла. Хмельничани тепер до них додали і гастрономічні звичаї – готували на фуд-кортах їжу на грилях. Навіть без солі і олії – смачно і корисно.

І буде смачно…Всього ж участь у гастросвяткуванні взяли більш як два десятки рестораторів. Представники управління торгівлі кажуть їхня кількість щоразу збільшується – у Хмельницькому формується культура вуличної їжі.

І вже традиційно під час святкувань від алкоголю відмовилися.

" " " "