Як обрати сімейного лікаря

895

Нещодавно парламент країни підтримав законопроект, що дав старт медичній реформі. Відтепер українська медицина працюватиме за принципом «Гроші ходять за пацієнтом». За кожного пацієнта держава платитиме медзакладам або фопам щонайменше 370 гривень. Щоправда, ця сума буде більшою, якщо пацієнт – дитина або людина похилого віку. Кожен лікар обслуговуватиме максимум 2000 тисячі пацієнтів і, власне, від їх чисельності і буде залежати зарплатня медичного працівника. Попередньо пацієнт та лікар підписуватимуть декларацію, щоправда буде то, ймовірно, у 2018 році. А ось обирати сімейного лікаря потрібно вже.

У кінці жовтня Верховна Рада України підтримала законопроект, що дав старт медичній реформі, щоправда поки що його не підписали ні голова парламенту, ні президент. Це означає, що з початку наступного року радикальних змін не буде, втім, передбачається, що українська медицина за принципом «Гроші ходять за пацієнтом» таки працюватиме.

Кожен лікар обслуговуватиме до двох тисяч пацієнтів. Саме від їх чисельності і буде залежати заробіток медичного працівника. Тобто, працюватиме золоте правило – більше пацієнтів – більша зарплатня. За кожного пацієнта медзакладам або фопам платитиме держава і щонайменше 370 гривень.

Попередньо пацієнт та лікар підписуватимуть декларацію. Наразі зразки документу можна знайти у інтернеті, щоправда затвердженого поки що немає. Це означає,  що укладання угоди, ймовірно, буде у 2018 році. А ось обирати сімейного лікаря потрібно вже.

Ніхто, звісно, у шию не жене, втім вагатися з визначенням сімейного медпрацівника не варто. Як це краще зробити радять у Міністерстві охорони здоров’я. На своєму сайті МОЗ підготувало покрокову інструкцію, яка допоможе обрати сімейного лікаря.

 

" " " "