Як поліпшиться стан хмельницьких доріг наступного року дізнавалися Підсумки тижня.

998

Три полоси замість двох. Дорогу від Хмельницького до Кам’янця-Подільського розширять наступного року. Для капітального ремонту Н-03 Житомир-Чернівці виділили аж мільярд гривень. Шістсот мільйонів із цих коштів витратять на реконструкцію відрізка автошляху від Хмельницького до Кам’янця-Подільського. Додатково майже двісті мільйонів  підуть суто на ділянку поблизу Гуменців на так званий «тещин язик». Про це під час свого візиту на Хмельниччину заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк. Крім того хмельницька «Укртрансбезпека» отримала три комплекси для зважування фур. Ціна одного такого автомобіля – понад мільйон гривень. Раніше на всю область діяв лише один автодорівський пересувний габаритно-ваговий комплекс для зважування транспортних засобів на дорозі. Цього було замало, адже проконтролювати всі перенавантажені фури було просто нереально. Тепер завдання транспортників спроститься.

Двадцять метрів – проїжджа частина й тротуари з двох боків. Вже наступного року саме так виглядатиме місток через річку Мукшу. На його ремонт виділили одинадцять із половиною мільйонів гривень. Зараз зводять першу чергу цього об’єкта.

Із двох боків будуть перила й тротуари. Планують здати міст в експлуатацію в третьому-четвертому кварталі 2018-го. Це не єдина новація, що чекає на так званий «тещин язик» – цей Подільський серпантин розширять до трьох полос.

Це на п’ять із половиною кілометрів «дороги смерті». До речі, так називати цей відрізок автошляху на щастя, вже не треба. За кілька останніх місяців тут не трапилося жодної аварії із летальними наслідками. А все елементарно просто встановили більш як півтори сотні попереджувальних дорожніх знаків.

Після того, як дорогу ще й розширять, має стати безпечніше й зручніше.  Не тільки цей відрізок дороги капітально відремонтують наступного року. Плани значно амбітніші.

Всього на Н-03 Житомир – Чернівці виділять мільярд гривень. Шістсот мільйонів підуть на додаткову третю полосу для реверсного руху від Хмельницького до Кам’янця-Подільського. Так Міністерство інфраструктури створить ще один коридор до кордону із Румунією.

Ремонтуватимуть іще один коридор до Європи М-12, що проходить через Хмельницький зі сходу на захід. Втім, аби дороги залишалися рівними їх потрібно шанувати. Перевантажені фури – одна із найбільших бід українських автошляхів. 63 перегрузи на загальну суму в двадцять тисяч євро вдалося зафіксувати працівникам хмельницької «Укртрансбезпеки» за 2017-ий. І це за допомогою лише одного старенького габаритно-вагового комплексу для зважування транспортних засобів, який був у розпорядженні транспортників. Ще три новеньких – кожен за більш як мільйон гривень, надало міністерство інфраструктури.

Це роблять, аби зменшити корупційні ризики. Самі ж інспектори, ті, що працюватимуть на новеньких комплексах кажуть – робочі місця оснащені за останнім словом техніки.

І зрозуміло якісне інтернет-з’єднання. Переконують – воно працюватиме. Так зможуть оперативніше віднаходити перегрузи й нараховувати таким водіям штрафи. Найбільший в нашій обасті, до речі склав шість тисяч євро.

На разі «Уктрансбезпека» разом із Хмельницькою міськрадою обговорюють можливість закупівлі ще одного габаритно-вагового комплексу, аби охопити всі під’їзди до обласного центру. Співпраця вже розпочалася – згадані раніше нагрудні камери придбані за кошт міського бюджету.

Усе, аби зберегти дороги, а отже забезпечити належну безпеку руху.

 

" " " "