Як працює е-врядування в Україні

928

Реєстрація ФОПу чи догляд за дитиною…. Понад півсотні адмінпослуг вже можна отримати через інтернет. Це стало можливим завдяки фінансуванню Швейцарії програми EGAP – електронного врядування в Україні. Нині через комп’ютервже можна замовити п’ятдесят адміністративних послуг. Плани у влади амбітні – до кінцяроку їхнякількість має зрости вдвічі – до сотні.

24 години на добу, сім днів на тиждень можна скористатися адміністративними послугами, щоправда онлайн. Звичайні відвідини державних установ забирають багато годин, нервів, а часом і грошей. Після минулого року все змінилося.

До кінця 2018-го їх має стати аж сто. Знайти перелік пропонованих послуг можна на порталі Кабінету Міністрів, там же можна їх і оформити. Однією із найперших стало оформлення допомоги при народженні дитини.

Для цього потрібно мати цифровий підпис. Його ціна 540 гривень, втім податкова й Приватбанк надає його безкоштовно. Так можна не лише отримувати е-послуги, а й комуні кувати із державою. Її органи, до речі, теж активно переходять на нову систему:центральні органи влади, а їх понад сімдесят та  перейшли на вісімдесятивідсотковий  електронний документообіг. Для підвищення прозорості країни намагаються відкрити державні реєстри. Наприкінці року 2017–го Кабмін дав на це «добро».

Крім того пріоритетними напрямками в е-врядуванні визначають і технологію Блокчейн, і MobileIDі взаємодію державних реєстрів «Трембіта».

 

" " " "