Як у Волочиську «Масницю» зустрічали

1256

У Волочиську прощалися із зимою. Народні гуляння з нагоди свята Масниці традиційно вирували посеред міста. Центральну площу перетворили на імпровізовану сцену. Артисти місцеві та запрошені зачаровували виконанням веснянок та вчили всіх охочих танців. Долучився до святкувань і благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч».

 Зиму проводжали – весну закликали. У Волочиську просто посеред міста влаштували імпровізовані проводи зими. Черговий рік поспіль свято Масниці у районному центрі відзначали гучно.

Це одна з найстаріших слов’янських забав, яка бере корені ще з язичницької культури. Втім, своєї актуальності свято не втрачає і сьогодні.

Традиційно свято масляної, звану тутешніми мешканцями Масницю – зустрічали із хороводами та народними співами. Гостей дійства розважали місцеві артисти, а запрошені  виконавці із Кам’янця-Подільського зачаровували всіх виконанням веснянок.

Розваг вистачало на будь-який смак. Охочі мати сувенір на згадку мали змогу зробити його власноруч на спеціальних майстер-класах. Любителів активного відпочинку запрошували до хороводів та на танцювальні руханки. Подбали організатори й про найменших гостей свята. Для них на сцені відбувалися яскраві театралізовані дійства.

І все це в кращих традиціях українського фольклору.

За добрим звичаєм зустрічати весну у великому дружньому колі прийшло кілька сотень мешканців Волочиська. Традиційно до святкувань долучився й благодійний фонд «Ми поруч» народного депутата України Сергія Лабазюка. Благодійники зігрівали гостей дійства теплим чаєм та юшкою. Усіх охочих безкоштовно частували українськими смаколиками.

 

 

 

" " " "