Які проекти фінансуватиме ДФРР на Хмельниччині цьогоріч?

989

Три-чотири десятки проектів на рік. Приблизно стільки реалізовують на Хмельниччині за допомогою Державного фонду регіонального розвитку. На 2018-ий, зокрема, виділили понад двісті мільйонів гривень. Наступного року сума зросте – нині держфонд регіонального розвитку загалом складає 1% від державного бюджету, а на наступний рік він збільшиться до 1,5 процента. Втім, фінансуватимуть із держказни лише справді розвиткові проекти.

Перша і чи не найкраща. Так експерти загальноукраїнського рівня називають Стратегію регіонального розвитку Хмельницької області. Її створили ще вісім років тому і вона й досі актуальна. Активно почали реалізовуватися її стратегічні цілі аж у 2015-му, після прийняття Закону України про регіональну політику. Тоді й почалося фінансування із Державного фонду регіонального розвитку.

Щороку із держбюджету на ДФРР спрямовують 1% дохідної частини держбюджету. Це – дріб’язок, порівняно із Європою, де на такі потреби витрачають третину грошей. Та й за ці кошти українці примудряються розвивати території.

Цьогоріч, до прикладу, на Хмельниччину із ДФРРу виділили двісті тридцять шість мільйонів гривень. За ці гроші планують звести кілька амбулаторій, відремонтувати десятки шкіл. Нині цим займається спеціально створена комісія. Саме ці півтора десятки людей визначають, який проект втілять в життя, а який – запхають у довгу шухляду.

Так, сподіваються якість проектів поліпшиться. А саме їхній низький ґатунок – одна із ключових проблем розвитку територій. А ще вони часто не відповідають Стратегії розвитку регіону. І працюють не на майбутнє, а затикають дірки минулого. Та цьому настав кінець.

Власне над цим у майбутньому доведеться добряче попрацювати владі різних рівнів, аби Хмельниччина наступного року отримала гроші на власний розвиток.

" " " "